A magyarországi üdülőhelyek ingatlanpiacának aktuális helyzete

Magyarország kiemelt üdülőövezeteiben 2023-ban emelkedtek az ingatlanárak, de az üdülőkörzetek között jelentős eltérések figyelhetők meg. A Dunakanyarban több mint 30 százalékos áremelkedést tapasztaltak, míg a Tisza-tó környékén továbbra is kedvezőbb árakon lehet hozzájutni az ingatlanokhoz.

Az MBH Jelzálogbank elemzése szerint a Balaton, a Mecsek-Villány térség, valamint a Dunakanyar kiemelkedik az áremelkedés mértékével. A Balatonnál és a Mecsek-Villányban 10 százalék feletti, a Dunakanyarban pedig 30 százalékot meghaladó árnövekedést regisztráltak. Ezzel szemben a Mátra-Bükkben és Budapesten 6-7 százalék körüli növekedés volt megfigyelhető, míg a Velencei-tó-Vértes térségben és Sopron-Kőszeghegyalján alig változtak az árak.

A legdrágább üdülőkörzetek közé tartozik Budapest és a Balaton környéke, ahol a négyzetméterárak rendre 900 ezer, illetve 850 ezer forint körül alakulnak. A Dunakanyarban a négyzetméterárak hozzávetőleg 600 ezer forintos szintet értek el. A legolcsóbbnak a Tisza-tó környéke számít, ahol 200 ezer forint körüli árakkal találkozhatunk, és a Mátra-Bükkben is viszonylag alacsony, 370 ezer forint körüli árakon értékesítik az ingatlanokat.

A Balaton part menti területei különösen magas árakat képviselnek, ahol a Siófoki, a Fonyódi és a Balatonfüredi járásokban az ingatlanok négyzetméteréért akár közel 1 millió forintot is elkérhetnek. Ezzel szemben a Keszthelyi és a Tapolcai járásokban jóval kedvezőbb árakon kínálják az ingatlanokat. Az elmúlt öt év során a Fonyódi járásban a legnagyobb árnövekedést figyelték meg, ahol az ingatlanárak közel három és félszeresére nőttek.

A Balatonlelle, Siófok, Zamárdi és Fonyód településeken az átlagárak meghaladták az egymillió forintot, míg Balatonfüreden 900 ezer forint körüli árakon kínálták az ingatlanokat. Keszthelyen, a Balaton-parti települések között a legolcsóbbként, 600 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlanhoz jutni. A Velencei-tó környékén Gárdonyban és Velencén 600-700 ezer forintos négyzetméterárak voltak jellemzőek, míg a Tisza-tó melletti Tiszafüreden 300 ezer forint alatti átlagárat regisztráltak.

Az elmúlt évtizedet vizsgálva Siófokon nőttek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak, míg Hévízen a legkevésbé változtak az árak öt- és tízéves viszonylatban.