A jövő energiatermelése: Hidrogénmotoros erőművek a láthatáron

A Wärtsilä finn technológiai óriás bejelentette, hogy a világ első, kizárólag hidrogénüzemű erőművét 2025-től lehet majd megrendelni.

A Wärtsilä által bemutatott erőművek teljes mértékben hidrogénnel fognak működni, így szén-dioxid-kibocsátás nélküli energiatermelést tesznek lehetővé. A megrendelések 2025-től indulnak, a szállítások pedig a következő évben kezdődnek meg.

A vállalat által fejlesztett Wärtsilä 31 motorplatform a hidrogénmotoros erőmű szívének számít. Ez a motorplatform már korábban is bizonyított, több mint egymillió üzemórát teljesített, és képes hidrogénnel, valamint földgázzal is működni.

A Wärtsilä 31H2 típusjelzésű motor, amelyet 2025-től kezdenek el szállítani, egy tisztán hidrogénüzemű motor lesz.

A Wärtsilä vállalat globális jelenléte jelentős, 79 országban foglalkoztatnak összesen 17 800 szakembert, és több mint 280 irodájuk van világszerte. A cég 2021-es nettó árbevétele elérte a 6 milliárd eurót, és részvényeikkel a Nasdaq Helsinki tőzsdén folyik a kereskedés.

A finn technológiai óriás azonban nem csak az energiatermelés terén ér el jelentős innovációkat. Egy tekintélyes finn autós szaklap szerint a nemrég bemutatott Lada Iskra fejlesztésében is érintett lehet, ugyanis állításuk szerint az orosz autógyár a Renault-tól szerzett tervek és műszaki rajzok alapján fejlesztette az új modellt. Az Iskra eleve a Renault CMF-B platformjára épült, de az ukrajnai háború miatt megszakadt a partnerség a francia vállalattal, és a fejlesztést is függetleníteni kellett a nyugati beszállítóktól. Ennek eredményeképpen mintegy négyszáz új alkatrészt kellett elkészíttetnie az orosz gyárnak.