A snickométer bemutatkozása az Európa-bajnokságon

Hétfőn a szlovákok meglepetést okoztak az idei Európa-bajnokságon, amikor 1-0-ra legyőzték a belga válogatottat, melynek játéka nem felelt meg a világranglista harmadik helyezettjének. A belgák veszteségét Jeremy Doku hetedik percben elkövetett hibája előzte meg, amelyből a szlovákok gólja született.

Romelu Lukaku több helyzetet is kihagyott a mérkőzés során, és bár kétszer is betalált, mindkét gólját érvénytelenítették. Az első esetben egyértelmű les miatt, a másodiknál azonban egy új technológia, a snickométer segítségével állapították meg, hogy a labda hozzáért Lois Openda kezéhez, mielőtt Lukakuhoz került volna.

A snickométer egy beépített csippel rendelkező eszköz, amely képes érzékelni, ha valaki hozzáért a labdához. Ezt a technológiát a krikettben már régóta használják, és a 2022-es katari világbajnokságon is alkalmazták, amikor megállapították, hogy C. Ronaldo nem ért hozzá fejjel egy gólhoz. Az Európa-bajnokságon azonban először mutatták be a nézőknek, hogyan működik ez a rendszer.

A képen látható volt, hogy Openda kezezése egyértelműen érzékelhető volt a snickométer által, és a játékvezető ezt követően érvénytelenítette a gólt. Ez a döntés vitatottá vált a közösségi médiában, sokan úgy vélték, hogy az érzékelő tönkreteszi a játékot, és Openda kezezése nem volt jelentős.

Chris Sutton, a Chelsea egykori csatára a BBC Radio 5 Live műsorában nevetségesnek nevezte a döntést, és úgy vélte, hogy a Premier League-ben ez a gól érvényes lett volna. Christina Unkel, az ITV Sport elemzője a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szándékosság megítélése nemrég változott, és ez az eset szándékosnak tekinthető, mivel Openda keze vállmagasságban volt kinyújtva, és segített megtartani a labdát.