Az infláció lassulása ellenére óvatos marad a jegybank

A magyar jegybank nem tervez jelentős kamatcsökkentést az év hátralévő részében, annak ellenére, hogy az inflációs kilátások javultak. A Monetáris Tanács továbbra is óvatos marad, és hónapról hónapra dönt majd az alapkamat mértékéről, figyelemmel kísérve a forint árfolyamát.

A jegybanki toleranciasáv felső szélénél maradhat az infláció a következő hónapokban, de a márciusi előrejelzéshez képest 0,5 százalékponttal javultak az inflációs kilátások. Az élelmiszerek és üzemanyagok árának alakulása járult hozzá leginkább a kedvezőbb előrejelzéshez. Ennek ellenére a jegybank csak 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, 7 százalékra, mivel a maginfláció gyorsulása és a magas inflációs várakozások továbbra is fennállnak.

A Monetáris Tanács szerint az inflációs kockázatok felfelé mutatnak, és két fő szcenáriót vizsgáltak: az amerikai és az európai jegybankok kamatpolitikájának eltérése, valamint a reálbérek gyors emelkedése. Mindkettő magasabb inflációt eredményezhet itthon.

A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzés nem változott, a jegybank továbbra is 2-3 százalékos GDP-bővülést vár. A belső kereslet erősödése és a reálbérek növekedése támogatja a gazdaság bővülését.

A befektetői hangulat romlása és az Európai parlamenti választások utáni bizonytalanság is hozzájárult az óvatos kamatcsökkentéshez. A forint árfolyamának alakulása is fontos szempont a jegybank számára.

A jegybank új iránymutatása szerint a jövőben nem várhatók jelentős kamatcsökkentések, és a tanács hónapról hónapra, adatvezérelten fog dönteni az alapkamat mértékéről. A kamatvágási ciklus szüneteltetése is szerepel az előre mutató útmutatásban.

Virág Barnabás jegybanki alelnök kiemelte, hogy a Monetáris Tanács szűk mozgástérrel rendelkezik, és kiemelten figyelnek majd a pénzpiaci stabilitásra, különös tekintettel a forint árfolyamára.