A jegybank enyhén mérsékelte az alapkamatot, erősödött a forint

Kedden a jegybank monetáris tanácsa ismét csökkentette az alapkamatot, bár ezúttal csak nagyon kis mértékben. Az új alapkamat 7 százalékra módosult, ami csupán 0,25 százalékpontos csökkenést jelent az előző értékhez képest.

A kamatcsökkentési folyamat tavaly októberben vette kezdetét, amikor a kamatszint még 13 százalékon állt. Azóta több lépésben csökkentették, de a mostani, mindössze negyed százalékpontos mérséklés a legkisebb mértékű változás a folyamat során. Az új, 7 százalékos alapkamat a jegybank legutóbbi döntésének eredményeként alakult ki.

A Magyar Nemzeti Bank döntése összhangban állt a piaci várakozásokkal, hiszen a szakértők többsége arra számított, hogy a jegybank lassítani fog az elmúlt hónapokban megszokott 0,5 százalékpontos kamatvágási tempóhoz képest.

A forint a kamatvágás hírére pozitívan reagált: az euróval szembeni árfolyama egészen 395-ig erősödött az első percekben. Ezután, amikor az amerikai gazdaság lassulására utaló friss amerikai kiskereskedelmi adatok nyilvánosságra kerültek, és a dollár gyengüléssel reagált, a forint további erősödést mutatott, és az árfolyam benézett 395 alá.

Ezzel a kamatvágással véget is érhetett a tavaly májusban indított kamatcsökkentési ciklus, amelynek során minden hónapban vágott valamennyit az alapkamatból az MNB. Az év második felében azonban már csak egy-egy kisebb kamatvágásra lehet számítani. Az áremelkedés ütemét sikerült mostanra megfékezni, májusban éves szinten 4 százalékkal emelkedtek az árak, ez még mindig benne van a jegybank 2-4 százalék közötti célsávjában.

A hitelkamatokban már csak csekély változás várható az idén

A jegybanki alapkamattal párhuzamosan csökkenhetnek a bankközi kamatok is, elsősorban a rövid kamatperiódusú hiteleknél. A BUBOR várhatóan valamennyivel lejjebb kerül, ennek elsősorban a vállalatok örülhetnek, a céges hiteleket kamatát ugyanis általában ehhez a referenciaértékhez igazítják.

Szintén a BUBOR-hoz kötődik sok lakossági jelzáloghitel kamata, ezek azonban jelenleg kamatstopban vannak, és az év végéig várhatóan ott is maradnak, így addig nem befolyásolja a törlesztőrészletüket a referenciakamat módosulása.

Jelenleg a fix kamatozású és hosszabb kamatperiódusú hitelek referenciakamatai alacsonyabbak a három hónapos BUBOR-nál, ha tehát nem hosszabbítják meg az év végén a kamatstopot, a változó kamatozású, rövid kamatperiódusú hiteleket megérheti majd kiváltani fixre a Bank360.hu szakértői szerint.