Újra elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését

A NASA kedden bejelentette, hogy a Starliner űrhajó Földre való visszatérését ismét elhalasztották, így a NASA asztronautái, Butch Wilmore és Suni Williams, a tervezettnél egy héttel később, legkorábban június 26-án térhetnek vissza a Nemzetközi Űrállomásról.

A két asztronauta június 5-én indult útnak a floridai Kennedy Űrközpontból, és egy napi utazás után érkeztek meg az ISS-re, ahol eredetileg egy hetet töltöttek volna. Azonban a visszatérésüket először június 18-ra halasztották, mivel a Starliner 28 manőverező hajtóműve közül öt meghibásodott, és héliumszivárgást is észleltek az űrhajón.

Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője szerint a visszatérés további késleltetésének célja, hogy a küldetésben részt vevő csapatnak több idő álljon rendelkezésre az adatok elemzéséhez, biztosítva ezzel a biztonságos hazatérést. A Gizmodo beszámolója szerint a Boeing űrhajójának már az ISS-hez való csatlakozása során is problémák adódtak, öt hajtómű meghibásodott, ezek közül négyet sikerült megjavítani.

A tervek szerint az űrkapszula az ISS-ről való leválás után körülbelül hat órával érne földet, a helyi időjárási viszonyoktól függően Új-Mexikóban, Utahban vagy Arizonában, illetve más előre meghatározott helyszíneken. A misszió vezetői a landolás helyszínét és időpontját a küldetés során még módosíthatják. Habár a Starliner eredetileg hat hónapos küldetésekre lett tervezve, az űrkapszula legfeljebb 45 napig maradhat az ISS-hez csatlakozva.

Stich szerint a szivárgás mértéke az elmúlt napokban csökkent. A Starlinernek nagyjából 70 órára elegendő hélium van a tartályában, a visszatéréshez pedig nagyjából 7 órára elegendő üzemanyag szükséges, így pánikra egyelőre nincs ok, az üzemanyag mennyisége miatt biztosan nem marad a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a két asztronauta.

A NASA szakemberei a Földön tesztelik a Starliner egy másik változatát, hogy kiderüljön, milyen problémákat okozhat a szivárgás a visszatérés során. Emellett egy másik problémát is igyekeznek orvosolni, ami az üzemanyag elégetésébe zavarhat bele.