Snapchat: Új generatív AI fejlesztések érkeznek

A Snapchat új generatív AI alapú fejlesztéseket vezet be, amelyekkel valósághűbbé válnak a felhasználók által használható speciális effektek, és összetettebb AR-lencsék készíthetők a Lens Studio program segítségével - jelentette be a Snap.

A Snap, a népszerű közösségi média alkalmazás tulajdonosa, kedden hozta nyilvánosságra legújabb generatív AI fejlesztéseit, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy valósághűbb speciális effekteket lássanak, miközben telefonjaik kameráival filmezik magukat. A vállalat már régóta az AR, azaz a kiterjesztett valóság technológiájának úttörője, amely számítógépes effekteket helyez el a valós világról készült fotókra vagy videókra. A Snap, bár kisebb vállalat a Meta-hoz képest, az új fejlesztésektől azt reméli, hogy sikeresen tudja bővíteni felhasználói bázisát.

Az AR-fejlesztők a jövőben képesek lesznek mesterséges intelligencia alapú effekteket, úgynevezett "lencséket" készíteni, amelyeket a Snapchat-felhasználók az alkalmazásba építve találhatnak meg és helyezhetnek el a tartalmaikon. A kaliforniai székhelyű vállalat bejelentette fejlesztői programjának továbbfejlesztett változatát is, amelyet Lens Studio-nak neveztek el, és amely lehetővé teszi az AR funkciók létrehozását nemcsak a Snapchat számára, hanem más weboldalak és alkalmazások számára is.

Bobby Murphy, a Snap technológiai igazgatója szerint az új Lens Studio drasztikusan csökkenti az AR-effektek létrehozásához szükséges időt, miközben összetettebb munkák elkészítését is lehetővé teszi. "Számunkra az izgalmas ebben az eszközben az, hogy egyszerre tágítja a kreatív lehetőségeket, amelyekkel az emberek dolgozhatnak, ugyanakkor könnyen használható marad. Így még azok is gyorsan tudnak valami egyedit alkotni, akik újak ezen a területen" - mondta Murphy egy interjúban.

A Lens Studio egy új generatív AI-eszközkészletet is tartalmaz, amely például egy AI-asszisztens segítségével válaszol a fejlesztők kérdéseire. Egy másik eszköz lehetővé teszi a művészek számára, hogy egy utasítás beírását követően automatikusan generáljanak háromdimenziós képeket, ezáltal nem kell nulláról kidolgozniuk új 3D-s modelleket. Korábban az AR-technológia csak egyszerűbb effektusokra volt képes, például egy kalapot helyezett el egy személy fejére egy videóban. A Snap legújabb fejlesztései azonban a vállalat szerint lehetővé teszik majd valósághűbb lencsék létrehozását és azok pontosabb illeszkedését a valós képekhez, videókhoz.