Befutott a hét legfontosabb bejelentése, ez mindenkit érint

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, így szerdától 7 százalékra módosul a korábbi 7,25 százalékos értékről.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa döntése értelmében a kamatfolyosó felső és alsó szélét is módosították: az előbbi 8,25 százalékról 8 százalékra, az utóbbi pedig 6,25 százalékról 6 százalékra csökkent. A kamatcsökkentési ciklus tavaly májusban kezdődött, amikor az irányadó kamat még 18 százalék volt.

A kamatcsökkentés hatására a lakásvásárlásra hitelt felvenni kívánók és a megtakarítók egyaránt alacsonyabb kamatokkal találkozhatnak, bár a jelzáloghitel ajánlatok kamatszintjében kormányzati intézkedések is közrejátszottak. Az alapkamat csökkenése azonban a forint árfolyamára is hatással van, gyengülését eredményezve, ami a lakosság számára is érzékelhető.

A forint árfolyama a kamatdöntés előtt erősödött.

A Makronóm Intézet és MBH szerint nem valószínű, hogy a forint tartósan a 400-as vagy annál magasabb szinten marad az euróval szemben. Balog-Béki Márta szerint az MNB kamatpolitikája lehet az egyik fő ok, ami a forint tartós gyengülését megakadályozhatja, mivel ez az inflációs pályát veszélyeztetné. Az ország külső egyensúlyi helyzete erős, ami hosszabb távon nem indokolja a forint további gyengülését. A forint az euróval szembeni árfolyama pénteken még 398-as szinten volt, hétfőn korrekció kezdődött, és kedden már a 396-os szint alatt várta a deviza a jegybanki döntést.