A Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési kilátásai

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint a globális jegybankok, mint például a Fed és az EKB, várható kamatpolitikája jelentős hatással lesz a hazai kamatpolitika alakulására. A jegybank friss inflációs és gazdasági növekedési előrejelzéseiben csak kisebb változások történtek, az idei inflációs várakozásokat enyhén csökkentették. Az MNB hangsúlyozza az óvatosságot, és kiemeli, hogy a kamatpolitika alakításában figyelembe kell venni a nemzetközi befektetői hangulat változékonyságát és a globális dezinflációt övező kockázatokat.

Az MNB célja az árstabilitás elérése és fenntartása, miközben támogatja a pénzügyi stabilitást és a kormány gazdaságpolitikáját. Európában a rövid távú növekedési kilátásokat kockázatok övezik, de a bizalmi indikátorok javultak. Az Egyesült Államok gazdasága stabil növekedést mutat, míg Kína gazdasági növekedése a várakozásokat meghaladóan bővült.

A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság május óta romlott, amelyben szerepet játszottak a jegybankok kamatdöntései és az európai parlamenti választások. Az ECB a kamatokat 25 bázisponttal csökkentette, míg a Fed nem változtatott a monetáris kondíciókon.

A hazai gazdaság 2024 első negyedévében növekedést mutatott, a fogyasztás bővülése és a fogyasztói bizalom javulása tükröződött a háztartások fogyasztásában. A beruházások csökkenése azonban fékezte a növekedést, míg a nettó export pozitívan alakult. A GDP 2024-ben 2,0-3,0 százalékkal, 2025-ben 3,5–4,5, majd 2026-ban 3,0–4,0 százalékkal várhatóan bővül.

A fogyasztói árak májusban éves összevetésben 4,0 százalékkal emelkedtek, az infláció emelkedését az üzemanyagok árdinamikájának növekedése és bázishatások okozták. Az MNB előrejelzése szerint éves átlagban idén 3,0–4,5 százalék közötti infláció várható, 2025-ben és 2026-ban pedig 2,5–3,5 százalék között alakulhat.

A folyó fizetési mérleg többlete áprilisban újabb historikus csúcsot ért el, és a következő években tovább növekedhet. A költségvetési hiány 2024-ben 4,5–5,0 százalék között alakulhat, majd a következő években csökken.

A Monetáris Tanács az inflációs kilátások javulását és a magyar gazdaság növekedését figyelembe véve, a mai ülésén az alapkamatot 25 bázisponttal, 7,0 százalékra csökkentette. A monetáris politika továbbra is óvatos és türelmes marad, figyelembe véve a globális és hazai kockázatokat, valamint a nemzetközi befektetői hangulatot.