A Christie’s nehéz időszakon van túl

A Christie’s aukciósházat nemcsak jelentős forgalomvisszaesés, hanem komoly hackertámadás és jogi problémák is sújtották az elmúlt időszakban. Az év első felében az aukciósházak többségéhez hasonlóan a Christie’s is jelentős forgalomcsökkenést tapasztalt. Májusban ráadásul a Christie’s vált a globális műkereskedelemben eddig történt legnagyobb hackertámadás áldozatává, ami különösen rosszkor érte őket, hiszen éppen a fontos New York-i árveréseik előtt történt. A támadás következtében a cég honlapja 10 napig nem volt elérhető, de az árveréseket végül meg tudták tartani.

A RansomHub hackercsoport támadása ellenére az árverések elfogadható eredménnyel zárultak, de a támadás súlyos veszteségeket és negatív következményeket okozott a Christie’s számára. A válsághelyzet kezelésének költségei magasak lehetnek, és bár a váltságdíj fizetéséről nincs információ, a hosszú távú károk, mint az ügyfelek bizalmának megrendülése, nehezen számszerűsíthetők. A Christie’s perekkel is szembenéz, egy csoportos kereset szerint nem biztosították megfelelően az ügyfelek adatainak védelmét.

A Christie’s és a Sotheby’s is elbocsátásokat jelentett be, ami a piac lassulására utalhat. A Christie’s közleménye szerint „folyamatosan áttekintik globális humán erőforrás-szükségletüket”, de konkrét számokat nem közöltek. A Sotheby’s esetében Londonban 50 fős létszámcsökkentést valószínűsítenek.

A Christie’s június 6-i párizsi árverése különösen érdekes volt, mivel a Renault vállalati gyűjteményéből 33 értékes darabot árvereztek el. A Renault 1967-ben kezdte kiépíteni gyűjteményét, amely a művészet és az ipar közötti kapcsolatot hivatott erősíteni. A gyűjteményből származó műveket a cég különböző helyszínein állították ki, és kölcsönözték kiállításokra is. Az árverés híre tiltakozási hullámot váltott ki, a művészek és örököseik közös nyilatkozatban kérték az értékesítés leállítását.

Az árverés végül megtörtént, és minden tétel elkelt, többnyire a becsértéknél magasabb áron. Az összforgalom közel 10,5 millió eurót tett ki, Jean Dubuffet művei különösen nagy érdeklődést váltottak ki. A Christie’s számára ez az eredmény pozitívum lehetett a nehéz időszak után.