Tesco füstgépekkel a betörések ellen Londonban

A Tesco füstgépeket telepített néhány londoni áruházában, hogy megakadályozza az éjszakai betöréseket, a mozgásérzékelők aktiválásával sűrű ködöt bocsátanak ki, ami nehezíti a látást és így a lopást is.

A brit kiskereskedelmi lánc körülbelül 120 centiméter magasságban helyezte el a füstgépeket azokban az üzleteiben, ahol magas a betörések kockázata a nyitvatartási időn kívül. A The Guardian szerint a gépek CCTV-kamerával is felszereltek. A Tesco nem kívánt nyilatkozni a gépekről, és úgy tudni, hogy egyelőre nem tervezik más áruházakban történő bevezetésüket.

Az Egyesült Királyságban egyre növekvő bolti lopások és a dolgozók elleni támadások miatt naponta 1300 erőszakos esetet regisztrálnak. Emiatt a kormány szigorúbb büntetéseket tervez bevezetni Angliában és Walesben, a kiskereskedelmi dolgozók elleni támadásokat új, önálló bűncselekményként kezelnék.

A ködágyúk használata praktikus lehet, mivel a hagyományos riasztórendszerekkel ellentétben nem csak figyelmeztetnek, hanem aktívan megakadályozzák a lopást. A gépek egy speciális folyadékot használnak a köd előállítására, és egy teli folyadéktartály több használatra is elegendő lehet a készülék teljesítményétől függően.

A betörők többnyire azonnal elhagyják a helyszínt, ha a ködágyú aktiválódik, de ha mégsem, akkor sem tudnak sokat kezdeni a helyzettel, mivel a sűrű köd akár húsz percig, esetenként több órán át is megmaradhat. A ködágyúk magas ára és a telepítés bonyolultsága miatt főként bankok és ékszerboltok alkalmazzák őket.