Franciaország balszerencsés öngóllal győzte le Ausztriát a foci-Eb-n

A francia válogatott, a hollandok után, Ausztria ellen lépett pályára a D-csoportban, és egy öngólnak köszönhetően szerezte meg a győzelmet. A mérkőzés során több esélyt is kihagytak, de végül sikerült legyűrniük az ellenfelet.

A találkozó elején a franciák domináltak, Mbappé és Rabiot összjátéka után az előbbi lövését az osztrák kapus, Pentz hárította. Hernandez is próbálkozott, de a kapu előtt keresztbe történt labdavezetése nem vezetett eredményre. Az osztrákok agresszív védekezése és hatékony letámadása a félidő közepéig tartotta őket a játékban, de a 36. percben Baumgartner lövését Maignan védte, ráadásul a játékos lesben volt.

A félidő közepén az osztrákok taktikája kezdett beérni, de egy szerencsétlen öngól fordította a meccs állását. Mbappé beadását Wöber saját kapujába fejelte, ezzel a franciák szereztek vezetést. Griezmann is megpróbálta növelni az előnyt, de Mbappéval szemben ezúttal Pentz diadalmaskodott.

A második félidőben Griezmann sérülést szenvedett Wöber lökése következtében, majd Mbappé egy újabb ziccerben hibázott, miután Rabiot indította. Ragnick három cserével frissítette az osztrák csapatot, köztük Arnautovic is pályára lépett, és bár többet kockáztattak, csak egy komolyabb helyzetig jutottak, amikor Laimer passza után Baumgartner ütközött Maignannal.

A mérkőzés végén Mbappé sérülése miatt hosszas ápolásra szorult, és le kellett cserélni. A francia válogatott így a hollandokhoz hasonlóan győzelemmel kezdték a tornát, de a játékukon még van mit csiszolniuk a következő meccsek előtt.

A francia válogatott nem csak a D csoport, de az egész Európa-bajnokság egyik legnagyobb favoritjaként indult, ám a torna előtt több játékos is megbetegedett egy vírus miatt, köztük Ibrahima Konaté, Kingsley Coman és Ousmane Dembélé, valamint Mbappé játéka is kérdéses volt térdfájdalom miatt. Didier Deschamps szövetségi kapitány is gyengének érezte magát napokig, de a csapat végül pályára lépett és szerezte meg Deschamps századik győzelmét a kispadon.

Az osztrákokhoz hasonlóan a franciák is problémákkal küzdöttek, David Alaba sérülés miatt nem tudott pályára lépni a tornán. A mérkőzés során Griezmann fejéből, Mbappé orrából ömlött a vér, Maignan is megszédült egy ütközés következtében, de a játékot folytatni tudta. Mbappé orrtörést szenvedett, ami aggodalomra ad okot a következő meccsek előtt. Didier Deschamps szövetségi kapitány még nem tudta megmondani, hogy számíthat-e Kylian Mbappéra pénteken a hollandok ellen, mivel a játékos valószínűleg eltörte az orrát az osztrákok egyik játékosával történt összeütközés során.

A csoportkör első fordulójában más meccseken Románia 3-0-ra győzte le Ukrajnát, míg Szlovákia 1-0-ra verte Belgiumot. A D csoportban Hollandia 2-1-re múlta felül a Robert Lewandowski nélkül felálló lengyeleket.

A D csoport állása a következő: 1. Hollandia 3 pont (2–1), 2. Franciaország 3 (1–0), 3. Lengyelország 0 (1–2), 4. Ausztria 0 (0–1).

A röntgenvizsgálatok után most már biztos, hogy eltört Kylian Mbappé orra az Ausztria elleni mérkőzésen, de a francia csapat tájékoztatása szerint nem fogják megműteni emiatt. A játékos a következő napokban kezelést kap majd a sérülésre, és a továbbiakban maszkban fog játszani az Eb-n, amiben akár már a hollandok ellen is pályára léphet. Az incidens után a francia csatárt egy ideig le sem tudta hozni a pályáról Didier Deschamps, mert a játékvezető valamiért nem hagyta őket cserélni, a következő játékmegszakításnál pedig az osztrákok gyorsan elvégezték a bedobást. Mbappé így végül visszament a pályára, és továbbra is vérző orral leült a fűbe, amiért kapott is egy sárga lapot. Ha Mbappé kap még egy sárgát a negyeddöntők előtt, akkor a következő meccsen eltiltás miatt nem léphet majd pályára.

Franciaország a következő meccsét pénteken játssza majd a vasárnap a lengyeleket 2-1-re legyőző hollandok ellen, Mbappé pedig a jelek szerint vissza is térhet erre a meccsre, hiszen nem kellett megműteni. A maszkos focisták látványa egyébként egyáltalán nem kirívó manapság, a 2022-es vb-n például két nagyobb sztár, a horvát védő Joško Gvardiol és a dél-koreai csatár Szon Hungmin is így játszott.