Gázóra-diktálás: fontos határidő közeleg

Közeledik július 31-e, a gázfogyasztók számára fontos dátum, amikor is kezdetét veszi az új "gázév", és újra érvénybe lép a kedvezményes gázfogyasztási keret. Sokan felteszik a kérdést, hogy érdemes-e ezen a napon diktálni a gázórát, hogy az új szezont tiszta lappal kezdhessük és pontosan számoljunk el a régivel.

2022 júliusában Németh Szilárd rezsibiztos bejelentette a rezsicsökkentés korlátozását, amely szerint a földgáz esetében éves szinten 1729 köbméteres fogyasztásig, havi 144 köbméterig marad meg a kedvezményes tarifa, mely 102 forint köbméterenként. Az éves fogyasztási limitet túllépők viszont a "lakossági piaci árat" kell hogy fizessenek, ami 747 forint köbméterenként.

A 2023 augusztus 1 és 2024 július 31 közötti időszakra járó kedvezményes mennyiség 63645 megajoule (MJ), ami körülbelül 1800 köbméter, de ez a szám területenként eltérő lehet. A kormány által garantált minimum 1729 köbméter.

Egy 110 ezres Facebook-csoport alapítója, Ribárszki Anna, aki a gázszámlák értelmezésében segíti a tagokat, azt javasolja, hogy "a diktálósoknál szinte mindegy, hogy diktál-e, bár tavaly nyáron volt vagy két 'fűtéses nap', és az megtréfálta a csak fűtéses diktálósokat. Ha az idén is lesznek ilyen hideg nyári napok, akkor inkább diktáljanak július 31-re is" – idézi a portál.

A részszámlások, vagyis az átalányosok esetében a szakértő azt tanácsolja, hogy elő kell venni az előző elszámolót, és ellenőrizni kell rajta a 2023.07.31-re szóló óraállást, függetlenül attól, hogy diktált vagy becsült érték szerepel-e rajta. Ezután érdemes megnézni a gázórát, hogy hol áll. Ha a kettő közötti különbség belefér a kedvezményes keretbe és majdnem eléri azt, akkor érdemes diktálni. Ha viszont túl sok lenne a bent maradó mennyiség, akkor nem feltétlenül érdemes, mert egy esetleges túlfogyasztás esetén egy visszabecsléssel jobban járhat az ember.

Mit tegyenek a felülfogyasztók?

Ribárszki Anna szerint, ha a 2024.07.31-es óraállás nem fér bele a kedvezményes keretbe a 2023.08.01-hez képest, akkor nem érdemes diktálni. Ennek oka, hogy ilyenkor mindenképp piaci árat kell fizetni a kvótaévre. Azonban, ha valaki éppen most hajtott végre olyan változtatásokat, mint például szigetelés vagy klímaberendezések beállítása, amelyek csökkentik a fogyasztást, akkor a korábbi túlfogyasztás áthúzódhat a kisebb fogyasztású időszakra. A stabilan alulfogyasztók és a megrögzött túlfogyasztók számára viszont mindegy, hogy diktálnak-e vagy sem. : article-1