A XII. kerületi átmenet nem zökkenőmentes: Kovács Gergely szerint pitiánerkedés folyik

A XII. kerületben nem békés az átmenet a leköszönő fideszes polgármester, Pokorni Zoltán és a megválasztott kutyapárti polgármester, Kovács Gergely között. Kovács szerint a távozó vezetés pitiánerkedik, és olyan döntéseket hoz, amelyek Tiborcz Istvánhoz köthető érdekeltségeknek kedvezhetnek.

Pokorni Zoltán szerint a jelenlegi testület mandátuma szeptember végéig tart, és a jogszabályok nem ismernek átmeneti időszakot. A szerdai ülésen a kormánypárti többség megszavazta az építési szabályzat módosítását, amely Kovács Gergely szerint egy nagy terület beépítését teszi lehetővé Svábhegyen, irodaház és 200 férőhelyes mélygarázs építésével. Az önkormányzat szerint azonban a módosítás összességében csökkenti a beépíthetőséget és növeli a zöldterület arányát.

Kovács Gergely a szerdai ülésen egy előterjesztést nyújtott be, amelyben arra kérte a távozó testületet, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek nem nélkülözhetetlenek a kerület működéséhez. Az előterjesztést a fideszes többség 11 nemmel leszavazta.

A jogkörök átszervezésével és egyes pozíciók megszüntetésével kapcsolatos előterjesztés kapcsán Kovács Gergely nem érti az indoklást és az egész értelmét. Azt állítja, hogy a posztokat azért szüntetik meg, hogy megfelelő végkielégítéseket oszthassanak ki. A módosításokat végül elfogadták, a sajtófőnöki pozíció megszüntetését is beleértve, amelyet Kovács szerint azért szüntetnek meg, mert a távozó vezetés tudja, hogy az új polgármester nem kívánja megtartani a jelenlegi sajtófőnököt.

Pokorni Zoltán szerint az új testületnek kell döntenie a jogkörök átruházásáról, és Kovács Gergely már előre jelezte, hogy nem kíván együtt dolgozni a jelenlegi jegyzővel, ezért a hatásköröket átadták neki. Az ülés során Pokorni szünetet rendelt el, amikor Kovács Gergely nem volt jelen az "Egészséges utcák" projekt bemutatásánál, de később folytatódott az ülés.

A XII. kerületben a Kutyapárt és Kovács Gergely nyerte meg a választást, ahol a Fidesz jelöltjét, Fonti Krisztinát több ezer szavazattal előzték meg. A kerületet 2006 óta vezető Pokorni Zoltán tavasszal jelentette be visszavonulását. A parlament kormánypárti többségének döntése miatt az önkormányzati választást egy időben tartották az EP-választással, ami a jelenlegi helyzetet eredményezte.

Az ülés szünetében bekapcsolva maradt mikrofonon keresztül hallható volt, ahogy a hegyvidéki volt MSZP-s képviselő, Vincze Géza a Kutyapártot „szemét, hülye, csöves bandának” nevezte, amire Pokorni Zoltán csak annyit reagált, „nyugi, nyugi, ne húzd fel magad”. Vincze Géza 2019-ben az ellenzék közös jelöltjeként, az MSZP színeiben jutott be a képviselő-testületbe, idén már a Szolidaritás Mozgalom jelöltjeként szállt versenybe a polgármesteri székért, de csak 2,69 százalékot ért el. Vincze Géza később azt mondta: „Én voltam már egy-két helyen, arab országokban, ott se volt ekkora hülyeség”, mire Pokorni reagált: „Ne bántsd az arabokat”.

Pokorni egyébként azért hívta össze a szerdai ülést, hogy „megszavazzák még számunkra a legfontosabb döntéseket”. A 26 napirendi pont között Kovács szerint van egy olyan módosítás, amivel Tiborcz Istvánhoz köthető tőkealaphoz köthető cég beépíthet egy hatalmas területet a Svábhegyen.