Manukaméz árusítása miatt lépett fel az ügyészség

A Pest Vármegyei Főügyészség beavatkozott egy olyan vállalkozás tevékenységébe, amely megtévesztő állításokat tett a manukaméz gyógyhatásairól. A vállalkozás azt hirdette, hogy a méz erős baktérium- és vírusölő hatású, és még az antibiotikumoknál is hatékonyabb lehet.

A vállalkozás a webáruház honlapján hirdette a manukamézt, mint immunerősítőt, betegségek megelőzőjét, valamint gyomorfekély, gyomorbélhurut, gyulladások és gombás betegségek kezelésére alkalmas szerként, továbbá a fogszuvasodás megelőzésére is ajánlotta. A manukaméz Ausztráliában és Új-Zélandon termesztett méz, amelyet a méhek a manuka cserje virágairól gyűjtenek.

A magyar és uniós jogszabályok értelmében azonban élelmiszerek esetében tilos betegséget megelőző vagy kezelő tulajdonságokat állítani vagy arra utalni. Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője szerint még akkor sem megengedett ez, ha a vállalkozás valamilyen vizsgálatot folytatott a termék hatásával kapcsolatban.

A fogyasztóvédelmi per elkerülése érdekében a főügyészség perelhárító ügyészi felhívást intézett a vállalkozás felé, amelynek eredményeképpen a vállalkozás eltávolította honlapjáról a megtévesztő információkat. Az ügyészség tájékoztatót is készített az élelmiszerekkel és étrendkiegészítőkkel kapcsolatos egészségügyi állításokról. Az ügyészi fellépés eredményeként a vállalkozás törölte honlapjáról a fogyasztókat megtévesztő információkat, így a jogsértések gyors és hatékony megszüntetése révén perindításra már nem kellett, hogy sor kerüljön.

A méz egészségre kedvező tulajdonságai köztudomásúak, és sokan nemcsak édesítő hatása miatt, hanem remélt egészségügyi előnyei miatt is vásárolják, például megfázás vagy más egészségügyi problémák esetén. Azonban a jogszabályok által megkívánt tudományos bizonyítékok nélkül nem állíthatók a méz gyógyhatásai. Az ügyészség ellenőrzése rámutatott, hogy a laikus fogyasztók számára különösen fontos a tudományosan bizonyított állításokon alapuló, valós tájékoztatás.