Újszentiván volt polgármestere elleni vádak és a választási győzelem

Putnik Lázár, Újszentiván volt független polgármestere, akit az ügyészség szerint négy társával együtt több mint 200 millió forintos állami kárt okozott, újra megválasztották a település vezetőjének.

Putnik Lázár, aki korábban már vezette Újszentivánt, az ügyészség szerint 2017 és 2019 között négy társával együtt több mint 200 millió forinttal károsította meg az államot. Egy 80 fős munkásszállás megépítésére és üzemeltetésére nyújtottak be támogatási kérelmet a kormányhivatalhoz, amelyre 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak az önkormányzatnak. A vád szerint a vádlottak már a pályázat benyújtásakor tudták, hogy a beruházás jóval olcsóbban is megvalósítható lett volna. A közbeszerzésen egy Putnik által irányított fővárosi székhelyű cég nyert, amely magasabb összegben számlázott az önkormányzat felé, a túlárazás mértéke több mint 100 millió forint volt. A vádlottak a berendezésekkel kapcsolatban is hasonló módszert alkalmaztak, ahol mintegy 23 millió forint volt a túlárazás mértéke.

Az elcsalt pénzből Putnik egyik cége vadászházat vásárolt, és a településen társasházakat építettek, valamint egy hozzá köthető szövetkezet is részesült belőle.

Putnikot és társait bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják. Az ügy negyedrendű vádlottja egyezséget kötött az ügyészséggel, két év felfüggesztett börtönt és egy egymillió forintos pénzbüntetést kapott, miután 50 millió forintot megtérített az okozott kárból.

Putnikot három előkészítő ülésre idézték, de az elsőn ügyvédváltás, a másodikon betegség miatt nem jelent meg, a harmadikat pedig a választások előttre tűzték ki, ahol megjelent, de nem tett vallomást, mivel nem kapta meg időben az idézést.

Június 9-én Putnikot újra megválasztották Újszentiván polgármesterének, ahol hatan indultak a városvezetői székért, és ő 39,22%-os eredménnyel nyert, 70 százalékot meghaladó részvétel mellett.

Az ügyészség Putnik ellen egyrendbeli csalás, egyrendbeli pénzmosás és hamisokirat-felhasználás miatt emelt vádat, és beismerés esetén 7 év szabadságvesztést, valamint gazdasági szervezet vezetésétől és közügyektől való 7 éves eltiltást javasolt pénzbüntetés mellett. Grósz Tamás ügyész a bűnösség beismerése és a tárgyalás jogáról való lemondás esetén 7 év szabadságvesztést és 7,5 millió forint pénzbüntetést kérte Putnikra, valamint indítványozta, hogy hét évre tiltsák el a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól.

Putnik a bíróság előtt nem ismerte be a bűnösségét, és nem tett vallomást, hanem észrevételeit közölte. Kijelentette, hogy a faluért szabályokat szegett, de konkrétumokat nem közölt. Az ügyész a vádlott észrevételeire reagálva elutasította azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint az ügyészség eljárása inkorrekt és törvénytelen lett volna.

Az ügy ősszel folytatódik.