Horvátország 2025-től tervezi a sorkatonaság bevezetését

Horvátország 2025. január 1-jétől tervezi bevezetni a sorkatonai szolgálatot, amennyiben megkapja a politikai jóváhagyást, jelentette be Ivan Anusic védelmi miniszter.

Ivan Anusic a Horvát Tábornoki Gyűlés ülését követően beszélt a tervekről, és elmondta, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat időtartama két-három hónapra van tervezve, bár a részleteket még nem tették közzé. A védelmi miniszter kiemelte, hogy az önkéntes katonai szolgálatot teljesítők juttatásait nemrégiben 900 euróra emelték, és ez a juttatás a kötelező sorkatonaságot teljesítők számára is hasonló összegű marad.

A cél az, hogy a fiatalok nagyobb számban maradjanak a védelmi rendszerben, és évente körülbelül 15 ezer fiatal vesz részt majd a képzésben. Horvátországban 2008-ban szüntették meg a kötelező katonai szolgálatot, mivel a fiatalok jelentős része, csaknem 90 százaléka lelkiismereti okokból elutasította a fegyverviselést. A védelmi miniszter szerint azok számára, akik nem hajlandóak fegyvert fogni, alternatív feladatokat, például árvízvédelmi munkákat fognak biztosítani.

Azok számára azonban, akik a civil szolgálatot választják, a szolgálati idő tovább fog tartani, és kevesebb lesz az engedmény is. Tomo Medved veteránügyi miniszter szerint a jelenlegi biztonsági kihívások miatt több ország is fontolgatja Európában a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését. A Horvát Tábornoki Gyűlés hangsúlyozta a fiatalok önvédelemre való képzésének fontosságát, többek között az elsősegélynyújtástól kezdve a természeti katasztrófákra való felkészülésig.

Andrej Plenkovic miniszterelnök februárban jelentette be, hogy a kormány felkérte a védelmi minisztert a sorkatonaság bevezetésének lehetőségeinek vizsgálatára. Plenkovic hangsúlyozta, hogy a nemzetközi válsághelyzetek, mint például Oroszország Ukrajna elleni agressziója, az izraeli-palesztin konfliktus, és a Koszovóban kialakult feszültségek miatt fontos, hogy az ország ne maradjon tétlen.

Az elmúlt hónapokban visszatérő témává vált a kötelező európai sorkatonaság kérdése. Az EU nem akar és nem is tud kötelező európai sorkatonaságot bevezetni. Orbán Viktor szerint Magyarországban jelenleg nincs napirenden a sorkatonai szolgálat kérdésköre, de a fiatalokat igyekeznek az önvédelem fontosságának tudatosítására nevelni, például középiskolai oktatással, tartalékosok képzésével.