54 új köztéri kukát kap a főváros

Budapest frekventáltabb helyszínein 54 új és nagyobb kukát helyez ki az FKF teszt jelleggel.

Az FKF és a Budapesti Közművek bejelentése szerint az új szemetesek a városképhez jobban illeszkedő megjelenéssel kerülnek kihelyezésre, többek között a pesti rakpart északi részén, a Deák téren, valamint a Petőfi téren, az Erzsébet híd lábánál is megjelennek majd az új kukák.

Az új szemetesek anyaga jobban ellenáll a különböző időjárási és egyéb külső hatásoknak, mint például a fagynak, hőnek, UV sugárzásnak, szennyeződéseknek és a rongálásoknak. Bordázott külsejüknek köszönhetően nehezebb rajtuk matricákat, plakátokat elhelyezni.

Az FKF tájékoztatása alapján az új kukák űrtartalma jelentősen nagyobb lesz, átlagosan 30, egyes helyeken akár 80 literrel is többet képesek majd befogadni, mint a korábban megszokott zöld és narancssárga szemetesek. Nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a telepítésekkor a leginkább elhasználódott szemeteseket cseréljék le az új, nagyobb, talajhoz rögzített változatokra.

A Budapesti Közművek egyik legfontosabb tevékenysége a városban található közterületi hulladékgyűjtő tartályok rendszeres ürítése, tisztítása, karbantartása, illetve cseréje. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai folyamatosan nyomon követik az edények állapotát és kihasználtságát, most pedig a felmérések alapján új tartályokat helyeznek ki ott, ahol az indokolt.

Amennyiben a lakosság pozitívan fogadja az újítást, úgy további kukák cseréje is várható a jövőben. Az FKF megerősítette, hogy amennyiben az új típusú edények kedvező fogadtatásra találnak a fővárosiak körében, úgy a vállalat munkatársai a tesztidőszakot követően folytatják a régi szemetesek cseréjét.