Brazília kávéexportja rekordmagasságokba ér

Brazília kávéexportja újabb mérföldkőhöz érkezett, májusban 4,4 millió zsák kávét exportáltak, ami 79,9%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és az exportból származó bevétel is jelentősen, 85,9%-kal nőtt.

A Brazil Kávéexportőrök Tanácsa (Cecafé) által közzétett adatok szerint májusban az exportált kávé mennyisége nemcsak az előző havi rekordot múlta felül, hanem az exportból származó bevétel is elérte az 1,02 milliárd dollárt (950 millió euró). A 2023/24-es termésév első 11 hónapjában Brazília összesen 43,707 millió zsák kávét exportált, míg az idei év január-május közötti időszakban rekordmennyiségű, 20,69 millió zsákot szállítottak külföldre, ami 52,1%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A bevétel is rekordot döntött, elérve a 4,47 milliárd dollárt (4,18 milliárd euró), ami 50,8%-os növekedést mutat.

Az elmúlt hónapokban a folyamatosan négymillió zsákot meghaladó havi szállítmányokkal az új rekord elérése valószínűnek tűnik. A robusta kávék kivételes teljesítménye is hozzájárult az exportboomhoz, májusban például 868 270 zsákot exportáltak ebből a fajtából.

Az arabica kávé továbbra is domináns marad Brazília exportjában, a január-május közötti időszakban szállított teljes mennyiség 75,7%-át tette ki ez a fajta kávé.

Fontos megjegyezni, hogy bár a kávéexport virágzik, a kávéfogyasztás nem minden esetben biztonságos. Különösen a háziállatok, például a kutyák számára jelenthet veszélyt. Akár egyetlen korty kávé is halálos koffeinmérgezéshez vezethet a kutyáknál, mivel az ő szervezetük sokkal kevésbé képes tolerálni a koffeint. A felmérések szerint 150 milligramm koffein/testsúlykilogramm az a szint, ami után a kávé halálos lehet számukra. Ha egy kutya véletlenül kávét fogyaszt, az alábbi tünetek jelentkezhetnek: nyugtalanság, szapora szívverés, hányás, hasmenés, láz, hiperaktivitás, magas vérnyomás, remegés, rohamok. Ilyen esetekben azonnal állatorvoshoz kell fordulni.