Az első csok plusz babák megszülettek

A csok plusz iránti érdeklődés nem csökken: a bankok már több mint 6000 szerződést kötöttek, összesen 160 milliárd forint értékben.

A kormány célja, hogy a családtámogatásokat nem csak megvédje és megtartsa, hanem tovább is bővítse. Ennek egyik példája a 2024 januárjában bevezetett csok plusz, valamint az év elején 50 százalékkal megnövelt falusi csok. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyi államtitkára szerint a május végi adatok alapján az érdeklődés a termékek iránt továbbra is kiemelkedő, bár a valóságban a csok-igénylések száma mélypont közelében jár, és a többség egy vagy legfeljebb két gyerek vállalását ígéri meg.

Május végéig 11 523 ügyfél érdeklődött a csok plusz hitel iránt, a befogadott hiteligények száma meghaladta a 6000-et, az igényelt hitelösszeg pedig 160 milliárd forint feletti. Egy család átlagosan 26 millió forint hitelt igényelt. A csok pluszt átlagosan 26, a falusi csokot 8 millió forint összegben igényelték.

A családok 83 százaléka használt lakóingatlan vásárlására, 16 százaléka új lakóingatlan építésére vagy vásárlására, míg 1 százaléka meglévő otthonok építésére vagy bővítésére igényelte a csok pluszt. Az igénylő családok felében 30 év alatti az édesanya, a másik felében ennél idősebb. Az igénylők többsége, 57 százaléka gyermektelenként, 36 százaléka egy, 6 százaléka két, 1 százaléka pedig három vagy több meglévő gyermek mellett kérelmezte a támogatást. A házaspárok mintegy fele egy, másik fele legalább két gyermeket vállalt előre.

Az egy gyermeket vállalók átlagosan 23 millió, a két gyermeket tervezők 29 millió, míg a három vagy több gyermekre vágyók átlagosan 44 millió forint hitelt igényeltek. Az év első öt hónapjában négy igénylő esetében már teljesült a gyermekszületésre tett vállalás, összesen öt baba született a csok plusz segítségével.

A csok plusz egy kedvezményes hitelprogram, amely új vagy használt lakóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére használható fel. A hitelt azok a további gyermeket vállaló házaspárok igényelhetik, ahol a feleség 41 év alatti, de idén év végéig a legalább 12 hetes várandósságot igazoló hölgyek esetén az anya életkorától függetlenül is igényelhető a hitel. A hitel ország bármely településén igénybe vehető, az ötezer fő alatti preferált kistelepüléseken pedig a falusi csok vissza nem térítendő támogatással együtt is. Az illetékmentes ingatlanok esetén nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket, a hitel maximális összege pedig a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függően 15, 30 vagy akár 50 millió forint is lehet. A hitel kamata a teljes futamidő alatt 3 százalék, de jelenleg 2,89 százalékos kamat látható a legolcsóbb ajánlatnál. Az első gyermek érkezésekor opcionálisan kérhető egy évnyi törlesztési moratórium, a további gyermek érkezésekor pedig 10-10 millió forint tőkeelengedés igényelhető gyermekenként.

A falusi csok összegét a kormány január elsejétől 50 százalékkal emelte meg. A vissza nem térítendő támogatás ötezer fő alatti településeken vehető igénybe, és háromféle lakáscélra használható: használt lakás vásárlására és bővítésére, korszerűsítésére, valamint egy egylakásos lakóépület vásárlására vagy építésére. Május végéig mintegy 5000 ezer házaspár érdeklődött iránta, 2,5 ezer kérelmet nyújtottak be a bankoknál 20 milliárd forint összegben, átlagosan 8 millió forintra. A falusi csok igénybevételének megoszlása: 7% új otthon vásárlására vagy építésére, 56% használt lakóingatlan vásárlására és ezzel egyidejű korszerűsítésére, 36% meglévő ingatlan korszerűsítésre, bővítésére szólt. A falusi csok így jelentősen hozzájárul a kistelepülések lakosságának megtartásához és a vidék megújulásához.

A Bankmonitor adatai szerint a csok plusz kalkulátort 2024-ben használók és a rajta keresztül támogatott kölcsönt igénylő adatait vizsgálva kiderült, hogy a bankválasztás jelentős hatással lehet a hitelbírálati időre. Az év első 5 hónapjában a Bankmonitoron keresztül igénylő családok esetében az átlagos átfutási idő 37 nap volt, de a leggyorsabb banknál az átlagos átfutási idő 23 nap volt, míg a leglassabb banknál átlagosan 50 napot kellett várni a döntésre. Az átlagos hitelösszeg 25,9 millió forint volt, ami nagyságrendileg megfelel a kormány által bejelentett 26 millió forintos átlagos hitelösszegnek.

Az érdeklődők jövedelmi helyzete szerint a legtöbb érdeklődő – a kalkulációt elvégzők mintegy 19,17%-a – jövedelme meghaladta a havi nettó 1 millió forintot, ami azt jelenti, hogy a kedvezmény inkább a magasabb jövedelműek érdeklődését keltette fel. A 30 év alatti korosztály súlya megnőtt, az esetek 50,77 százalékánál a feleség 30 év alatti. A legtöbben – az érdeklődők 42,41 százaléka – egy babát szeretnének vállalni, de az érdeklődők legnagyobb része két gyermeket szeretne összességében.