Giorgia Meloni és a Fidesz kapcsolatának jövője

Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció olasz társelnöke, Giorgia Meloni szerint a román AUR párt befogadása sírkövet helyezett a Fidesz csatlakozási lehetőségeire. A magyar kormánypárt és az ECR közötti nézetkülönbségek, különösen az ukrán válság kezelésében, akadályozzák a Fidesz belépését a frakcióba.

Múlt héten Giorgia Meloni, az olasz miniszterelnök és az ECR frakcióvezetője elutasította Orbán Viktor kérését, hogy a Fidesz csatlakozhasson az ECR pártcsaládjához az Európai Parlamentben. Az olasz sajtóban megjelent hírek szerint a Fidesz távolmaradását azzal indokolták, hogy az ECR a magyarellenes román AUR-t felvette a frakciójába.

Orbán Viktor a római találkozón Melonival kifejtette, hogy nem lehetnek részei egy olyan politikai családnak, amely magyar-ellenes román pártot fogad be, de hangsúlyozta az európai jobboldali pártok megerősítésének fontosságát.

Az ECR korábban többször is megkörnyékezte a Fideszt, azonban az orosz-ukrán válság kapcsán eltérő álláspontokat foglaltak el. Niccola Procaccini, az ECR társelnöke szerint a legnagyobb nézetkülönbség az ukrán kérdéshez való viszonyulásban mutatkozik.

Procaccini elmondása szerint az ECR az AUR-tól egy írásbeli nyilatkozatot kért az ukrán ügy egyoldalú támogatásáról, amit az AUR EP-képviselői alá is írtak, ellentétben azzal, amit Orbán valószínűleg megtenne.

Az AUR csatlakozásával az ECR a harmadik legnagyobb képviselőcsoporttá vált az Európai Parlamentben, megelőzve Emmanuel Macron liberálisait.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott, hogy a jobboldal a második legnagyobb frakcióját alakíthatná meg az Európai Parlamentben, ha a francia és olasz jobboldal vezetői megegyeznek, és a Fidesz is csatlakozik.

Az ECR több tagja azonban "vállalhatatlannak" ítéli Orbánt, és több párt jelezte, hogy a Fidesz belépése esetén ők távoznának a frakcióból.

Meloni a Fidesz elutasítását illetően visszafogott hangvételt alkalmaz, és kiemeli az olasz és magyar vezetés közös pontjait, mint például az európai határok védelme és a tömeges illegális bevándorlás elleni küzdelem.

Az EU vezetői pozícióinak szétosztása és a koalícióépítés kapcsán Meloni királycsinálói szerepet tölthet be, hiszen Ursula von der Leyennek és Marine Le Pennek is szüksége lehet az ECR támogatására.

A Mi Hazánk képviselője, Borvendég Zsuzsanna is frakció nélkül maradhat az Európai Parlamentben, miután az AfD vezetésével tervezett új szélsőjobboldali frakció, a Szuverenitás nem jött létre. Az AfD és több kisebb szélsőjobboldali, nacionalista párt részvételével alakuló frakció létrehozását az AfD-delegáció vezetője, René Aust vezetésével végül nem folytatták tovább, így a hét végére tervezett bejelentés is elmaradt. Az AfD hírnevét az utóbbi időben zavaros orosz és kínai hátterű ügyek is erősen rombolták, és a kizárásukat egy botrány előzte meg, amelyben az AfD EP-listavezetője, Maximilian Krah, az SS-ről tett megosztó megjegyzéseket.

Giorgia Meloni a római parlament alsóházában tartott felszólalásában hangsúlyozta, hogy Európa jelentős hibát követ el, ha egy törékeny politikai többségre bízza magát, amely nehézségekkel találja majd szemben magát és nem képes szembeszállni a kihívásokkal. Úgy vélte, az európaiak „gyakorlatiasabb és kevésbé ideologizált Európát” kérnek, és kritizálta az európai intézményeket, hogy nem tiszteletben tartják az európai polgárok szavazatát. Azt is hangoztatta, hogy az európai intézményeket az eredeti elképzelés szerint nem többség és ellenzék ellentétére építették fel, hanem semleges logikával, és a csúcsvezetői tisztségek kijelölése sem követheti a többség-ellenzék felosztást.