A lengyelek terve az EU-elnökségük alatt: a klímavédelmi szabályok felülvizsgálata és az állatjóléti szabályok bevezetése

A lengyelek a 2025-ös EU-elnökségük idején többek között a klímavédelmi szabályok enyhítésére és az állatjóléti szabályok bevezetésére törekednének.

Jelenleg Magyarország készül az Európai Unió soros elnökségére, amely július 1-jén kezdődik, de a lengyelek is előkészületeket tesznek a 2025 első felére tervezett elnökségükre. A magyar elnökség céljai között szerepel a bővítés, a demográfia fejlesztése és a versenyképesség növelése, míg a lengyelek a zöld politika reformjára és az állatjóléti szabályok bevezetésére helyeznék a hangsúlyt. Az Euractiv információi szerint a lengyel kormány különösen fontosnak tartja az EU új károsanyag-kibocsátás kereskedelmi rendszerének átalakítását, amely 2027-ben lépne életbe és jelentősen megdrágítaná a fosszilis energiahordozókkal történő fűtést.

A Money.pl által közölt információk szerint a lengyel kormány javaslata az lenne, hogy a szabályozás bevezetését 1-2 évvel halasszák el, és az átállást a kevésbé káros energiahordozókra ne közös uniós politikával szabályozzák, hanem országonként egyedi célokat határozzanak meg, figyelembe véve az adott ország kiinduló helyzetét.

A franciák is fontolóra vehetik a lengyel terv csatlakozását, bár a helyzetüket az előrehozott választások eredményei is befolyásolhatják. Az Európai Parlamenti választásokon a zöld pártok gyengébb eredményeket értek el, ami azt jelzi, hogy a korábbi környezetvédelmi eredmények is veszélybe kerülhetnek.

Az EU-tagállamok szerdán megegyeztek a macskák és kutyák jólétéről szóló első uniós jogszabályról is. Az Európai Bizottság javaslata, amely miniszteri jóváhagyást is kapott, előírná, hogy minden macskát és kutyát mikrochippel kell ellátni és egy nemzeti adatbázisban nyilvántartásba venni, mielőtt eladnák vagy elajándékoznák. A Four Paws civil szervezet szerint azonban ez nem számolná fel az illegális állatkereskedelmet teljes mértékben, és azt javasolják, hogy minden macskát és kutyát – tehát a kóbor és magántulajdonban lévő állatokat is – ellássanak chippel. A javaslatban az is szerepel, hogy tiltani kell a macskák és kutyák keresztezését vadon élő fajokkal, és ki kell zárni a tenyésztésből a „szélsőséges tulajdonságokkal” rendelkező állatokat. Az Európai Parlament még nem véleményezte a tervezetet.