Medián felmérés: Az EU-pénzek feltételekhez kötése és a korrupció kérdése

A Medián közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége támogatja az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötését, és a korrupció a második legnagyobb probléma az egészségügyi helyzet után.

A hvg360 által közzétett felmérés eredményei szerint a magyarok számára az egészségügyi helyzet a legnagyobb probléma, de a korrupció már a második helyre került, megelőzve az inflációt és a szegénységet. A válaszadók közel kétharmada véli úgy, hogy az Orbán-kormányra jellemzőek a pénzügyi visszaélések, amelyek nem egyedi esetek, hanem központilag szervezettek. A Tisza Párt szavazói közül 91 százalék gondolja így.

A felmérés szerint a magyarok 73 százaléka tartja valószínűnek, hogy bizonyos sikeres vállalkozók, mint például Garancsi István vagy Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor strómanjai lehetnek. A kormánypárti szavazók körében is 41 százalék ez az arány. Az Integritás Hatóságról, amely a korrupciógyanús esetek felderítésére jött létre, a megkérdezettek fele hallott, és kétharmaduk szerint ez az intézmény a kormány érdekeit szolgálja.

A válaszadók 72 százaléka tudott arról, hogy az Európai Unió a jogállamisági eljárás keretében feltételekhez köti Magyarország számára az uniós pénzek folyósítását. A teljes népesség kétharmada, a kormánypártiak egyharmada ért egyet azzal, hogy az EU-nak joga van ezt megtenni a jogszabályok betartatása és a pénzek átlátható felhasználása érdekében. A Tisza Párt híveinek 88 százaléka, míg a kormánypártiaknak csak 26 százaléka ismeri el az EU-nak ezt a jogát.

Hann Endre szerint a kutatásból az derül ki, hogy a Tisza Párt támogatói a leginkább kormánykritikus álláspontot képviselik, és Magyar Péter hívei a NER-rel legkövetkezetesebben szemben álló csoportokból kerülnek ki. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, aki nemrégiben átvette megbízólevelét az Európai Parlamentben, Orbán Viktor kormányának hazugságait is kiemelte a közösségi médiában. Magyar szerint a kormányfő többek között azt állította a választási kampányban, hogy a NATO háborúba akarja taszítani Európát és Magyarországot, majd a választások után ezt visszavonta.

A felmérés módszertanáról is szó esik: a Medián 1000 ember telefonos megkérdezésével végezte el a kutatást május 31-e és június 5-e között. A minta torzulásait a KSH adatait felhasználva súlyozással korrigálták, így az eredmények tükrözik a szavazókorú lakosság összetételét településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerint. A közölt adatok hibahatára legfeljebb ±3,5 százalék.