Budapesti albérletárak: átlépte a negyedmilliós határt

Tovább növekedett a budapesti albérleti díjak átlaga, elérve a negyedmillió forintos határt, miközben vidéken csökkenő tendenciát figyelhetünk meg.

A budapesti téglalakások esetében az átlagos havi bérleti díj 259 ezer forintra emelkedett, ami 9,9 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója szerint a vidéki nagyvárosokban viszont csökkenést tapasztalhatunk, ahol az év első öt hónapjában 160 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, 4,6 százalékkal kevesebb a tavalyi átlagnál. Ez az előző évi drasztikus áremelkedés korrekciójának tudható be, hiszen a legnagyobb vidéki városokban éves szinten tavaly 33 százalékkal emelkedtek az albérletárak.

A fővárosi VI. kerület kiemelkedik a magas bérleti díjakkal, itt átlagosan 339 ezer forintot kell fizetni havonta egy lakásért. Közel azonos árszinten van a II. kerület 335 ezer forinttal, míg a V. és a XIII. kerületek 290 ezer forint körüli átlagot mutatnak. Óbudán és a XI. kerületben 240 ezer, illetve 234 ezer forint az átlagos havi bérleti díj.

A VII. és VIII. kerületekben kedvezőbb az árszint, ott 225 ezer forint az átlag, míg a többi belvárosi és budai kerületben 200 ezer forint körül alakulnak a díjak. A külső pesti kerületekben még olcsóbban, 180-200 ezer forint közötti áron lehet lakást bérelni.

Az egyetemisták számára jó hír, hogy a XI. kerületben nem emelkedtek a bérleti díjak az elmúlt időszakban. Az egyszobás lakások átlagára Budapesten 183 ezer forint, a kétszobásoké 235 ezer, míg a háromszobásoké 317 ezer forint. Azonban az egyszobás lakások ára a legnagyobb mértékben, 20,9 százalékkal nőtt, míg a kétszobásoknál 7,7 százalékos, a háromszobásoknál pedig 3,1 százalékos emelkedést regisztráltak.

A lakások méretének növekedésével egyre jelentősebbé válik a területi árkülönbség. Az egyszobás lakások esetében Budapesten belül és Budán is 180 ezer forint az átlag, míg a külső kerületekben 165 ezer forint. A kétszobás lakásoknál a belvárosban 242 ezer, Budán 229 ezer, a külső pesti részeken pedig 195 ezer forint a havi bérleti díj.

A háromszobás lakásoknál még nagyobb az árkülönbség, a belvárosban 330 ezer, Budán 321 ezer, míg a külső kerületekben 213 ezer forintos átlagárral találkozhatunk. A vidéki megyei jogú városokban Debrecen, Győr és Székesfehérvár emelkedik ki a 200 ezer forint feletti átlagárakkal, míg Szeged, Pécs és Kecskemét 120-140 ezer forintos ársávban mozog.

A panellakások általában olcsóbbak, Budapesten 180-200 ezer forint közötti áron bérelhetők, a vidéki városokban pedig a régióközpontokban 125 ezer, a megyei jogú városokban 137 ezer forint a havi bérleti díj. A garzonok ára közel azonos a téglalakásokéval, de a nagyobb méretű lakások esetében jelentős az árelőny.