Ukrajna megkapta az amerikai szuperfegyvert, Oroszország súlyos lépésre kényszerült

Az amerikai ATACMS rakéták segítségével Ukrajna sikeres csapásokat mért a Krímben lévő orosz katonai célpontokra, ami miatt Oroszország kénytelen volt további légvédelmi eszközöket telepíteni a félszigetre. Ez a lépés sebezhetővé teszi őket a front többi szakaszán.

Az utóbbi időszakban az ukrán erők folyamatos támadásokat hajtottak végre a megszállt Krím félszigeten található orosz katonai célpontok ellen. Az orosz haderőt ezek az akciók lépéskényszerbe hozták, így további légvédelmi eszközök vezénylésére kényszerültek a térségbe, hogy megvédjék a katonai légibázisaikat és a logisztikai infrastruktúrájukat.

Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője szerint az orosz erők egy Sz-500-as légvédelmi rendszert telepítettek a Krímbe. Az elmúlt napokban az amerikai ATACMS rakéták segítségével Ukrajna négy vagy öt Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer elemeit semmisíthette meg. Oroszország összesen körülbelül 50 darab ilyen üteggel rendelkezik, így a pótlásuk a front más területeiről vonhat el légvédelmi egységeket.

A Forbes elemzése szerint a Krím-félsziget egyfajta "lemorzsolódási csapdává" vált az orosz légvédelem számára. Tekintettel arra, hogy a félszigeten fontos katonai célpontok találhatóak, mint például légibázisok és haditengerészeti kikötők, valamint a herszoni régióban állomásozó seregtestek utánpótlását biztosító útvonalak, Moszkva nem hagyhatja védtelenül a régiót.

A nagy számban bevetett rakéták ellenére a légvédelem nem képes 100%-os elfogási arányt elérni, így szinte minden összecsapás veszteségekkel jár. Az még kérdéses, hogy a kialakuló "anyagcsatát" Ukrajna rakéta-készlete, vagy az orosz légvédelem bírja-e tovább.

Az ukrán dróntámadások miatt az orosz hajók folyamatosan váltogatják kikötőiket a Fekete-tengeren, ami megnehezíti haditengerészeti műveleteiket. A BlackSky űrkutatási hírszerző cég műholdfelvételei és elemzései szerint az orosz hajók egyre gyakrabban váltanak kikötőt, hogy elkerüljék az ukrán támadásokat. A szevasztopoli haditengerészeti bázis elleni tavaly szeptemberi ukrán rakétatámadás után a hajóforgalom 18 százalékkal csökkent a krími kikötőben, míg Feodoszijában és Novorosszijszkban jelentős növekedés volt tapasztalható.

Az ukrán innovatív fegyverrendszerek, mint például a nagy hatótávolságú pilóta nélküli támadó járművek és az újjáépített szárazföldi Harpoon rakétaindítók, valamint az alacsony költségű helyzetfelismerő eszközök és a kockázatvállaló taktika kombinációja hatékonyan korlátozták Oroszország mozgásterét a Fekete-tengeren és megakadályozták, hogy Oroszország kétéltű támadással fenyegesse Ukrajna partjait. Emellett hozzájárultak ahhoz is, hogy Ukrajna továbbra is képes legyen gabonaszállítmányokat exportálni.