G7-csúcs: Ukrajna 50 milliárd dolláros segítséget kapna

A G7 országok vezetői tárgyalásokat folytattak a dél-olaszországi Borgo Egnaziában, ahol Ukrajna támogatásáról és a befagyasztott orosz vagyon felhasználásáról is szó esett.

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá, amelyet Kijev „történelminek” nevezett. A megállapodás a NATO-csatlakozás felé tett lépésnek is tekinthető, és kötelezettséget jelent a felek számára, hogy fegyveres támadás vagy fenyegetés esetén 24 órán belül konzultáljanak a válaszlépésekről. Az egyezmény hangsúlyozza, hogy Ukrajna biztonságának garantálása érdekében jelentős katonai erőre, képességekre és védelmi ipari beruházásokra van szükség, amelyek összhangban állnak a NATO normáival. Emellett amerikai katonai és kiképzési segítségről is szól, de nem kötelezi Washingtont arra, hogy csapatokat küldjön az országba harcolni.

Ezenkívül Joe Biden elnök és a G7 államok vezetői megállapodtak arról, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből 50 milliárd dolláros hitelt nyújtanak Ukrajna háborús erőfeszítéseinek és gazdasági újjáépítésének támogatására. A részletek kidolgozása még folyamatban van, de a vezetők vállalták, hogy még az év vége előtt megkezdik az összeg folyósítását. A G7-ek és az EU mintegy 325 milliárd dollár értékű eszközt fagyasztott be azóta, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát, és ezek a vagyonok évente mintegy 3 milliárd dollár kamatot termelnek. A G7 terve szerint ez a 3 milliárd dollár az ukránok számára nemzetközi piacokon felvett 50 milliárd dolláros hitel éves kamatának törlesztésére szolgál majd.

A dél-olaszországi Pugliában tartott csúcstalálkozón tartott közös sajtótájékoztatón Biden elnök azt mondta, hogy az 50 milliárd dolláros hitel „Ukrajna javára fog válni, és egy újabb emlékeztetőül szolgál Putyin elnöknek arról, hogy nem hátrálunk meg”. Zelenszkij elnök megköszönte amerikai és más szövetségeseinek „rendíthetetlen” támogatását. Az új biztonsági megállapodásra utalva azt mondta: „Ez egy igazán történelmi nap, és aláírtuk a legfontosabb megállapodást Ukrajna és az Egyesült Államok között a függetlenségünk óta”.

A csúcstalálkozón Ferenc pápa is részt vett, aki a mesterséges intelligencia fejlesztésében az emberi méltóság szem előtt tartására hívta fel a világ vezetőinek figyelmét. A katolikus egyházfő a G7-csúcs második napján érkezett helikopteren, és köszöntötte a résztvevőket, köztük az olasz kormányfőt, Giorgia Melonit. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia szabályozását szigorúan kell kezelni, különösen miután egy deep-fake kép jelent meg róla, amelyen egy méregdrága pufi dzsekiben látható a Vatikánon kívül sétálva.

A tanácskozás hat fő témakörében szerepelt többek között az iráni nukleáris program is. A G7 vezetői figyelmeztették Iránt, hogy ne folytassa nukleáris dúsítási programját, és készen állnak új intézkedéseket hozni, amennyiben Teherán ballisztikus rakétákat adna át Oroszországnak. "Felszólítjuk Teheránt, hogy hagyjon fel a nukleáris eszkalációval, fordítsa vissza, valamint állítsa le a folyamatos urándúsítási tevékenységet, amelynek nincs hiteles polgári indoka" - olvasható a nyilatkozatban. Irán jelenleg akár 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami közel áll a 90 százalékos fegyverminőségű szinthez, és elegendő anyagot dúsított erre a szintre ahhoz, hogy ha tovább dúsítanák, három nukleáris fegyverhez is elegendő lenne.