Németország egymilliárd eurót kaszálhat a foci-Eb-vel

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság jelentős gazdasági hatással bírhat Németország számára, ahol a külföldi látogatók többletbevételt generálhatnak.

A müncheni Ifo Intézet tanulmánya szerint a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság mintegy 1 milliárd euró többletbevételt hozhat a német gazdaságnak a külföldi látogatóktól, ami körülbelül 0,1 százalékkal növelheti a német GDP-t a második negyedévben.

A 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság tapasztalatai alapján Gerome Wolf, az Ifo Intézet kutatója szerint a külföldi vendégek érkezése és a vendégéjszakák száma egyaránt 25 százalékkal nőtt. Ha ezt veszik alapul, akkor a 2024-es Európa-bajnokság idején több mint 600 ezer plusz külföldi turistára és 1,5 millió plusz vendégéjszakára számíthatnak.

Azonban a tanulmány szerint a pozitív gazdasági hatás csak rövid ideig tarthat, mivel a turisták hazatérése után a szolgáltatásexport a harmadik negyedévben valószínűleg ismét visszaesik, és összességében nem változik.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit Németország 10 stadionjában rendezik meg, a berlini Olympiastadiontól a hamburgi Volksparkstadionig. Németország a nyitómérkőzést péntek este Skócia ellen játssza a müncheni futballarénában.