Manfred Weber budapesti tárgyalásai: a Tisza Párt frakciótagsága és a KDNP kilépése a tét

Pénteken Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője Budapestre érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson Magyar Péterrel, a Tisza Párt alelnökével. A megbeszélés témája a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselőjének a néppárti frakcióhoz való csatlakozása volt, amelynek következményeként a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) bejelentette kilépését az EPP-ből.

Magyar Péter szerint a Tisza Párt célja, hogy a néppárti frakció tagjai legyenek, mivel ez a csoport rendelkezik a legnagyobb befolyással az Európai Parlamentben, és így képviselőik fontos pozíciókhoz juthatnak. Jelenleg az EPP a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben, 189 mandátummal rendelkezik a 720-ból, míg a szocialisták 135-tel a második helyen állnak.

A Tisza Párt képviselői egyelőre a néppárti frakcióhoz szeretnének csatlakozni, ahol a döntést a leadott szavazatok többségével hozzák meg, vétójog nélkül. Az elnökség először megvizsgálja a kérelmet, majd a következő találkozón, június 18-án foglalkoznak majd a kérelmekkel. Manfred Weber a Tisza Párt képviselőiről elismerően nyilatkozott, és jelezte, hogy a csatlakozásukról jövő kedden születik döntés, hozzátéve: „az ajtó nyitva áll előttük”.

A KDNP, amely eddig egyetlen képviselőjével, Hölvényi Györggyel volt jelen az EPP-ben, bejelentette, hogy kilép a frakcióból. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és miniszterelnök-helyettes szerint Magyar Péter cselekedetei, amelyek Hölvényi György ellen irányultak, a párt számára elfogadhatatlanok voltak, és ezért döntöttek a kilépés mellett. Semjén Zsolt pénteken délelőtt jelentette be, hogy a KDNP kilép az Európai Néppártból, mivel Magyar Péter személye és cselekedetei elfogadhatatlanok a párt számára az EPP-frakcióban. Semjén Zsolt Manfred Weberrel is találkozott, akivel őszinte és hosszú beszélgetést folytattak, és aki tudomásul vette a KDNP kilépését.

A néppárti frakcióban a képviselők jellemzően nemzeti delegációkban ülnek, és minden küldöttségnek van egy vezetője, aki a nemzeti pártot vagy több nemzeti pártból álló küldöttséget képvisel. Hölvényi György a Fidesz delegációs egyeztetésein is részt vett, míg a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójába szeretne beülni az új EP-ben. Hölvényi azonban a KDNP kilépésével nem marad az EPP képviselőcsoportjában.

Manfred Weber és a Fidesz viszonya 2019-ben romlott meg, amikor Weber volt az EPP csúcsjelöltje az Európai Bizottság vezetésére. Weber kijelentette, hogy nem akarja, hogy a szélsőjobb válassza meg, míg Orbán Viktor kijelentette, hogy nem támogatják Webert. Az EPP lett a legnagyobb frakció, de Ursula von der Leyen lett a Bizottság elnöke. Weber gyakran szerepel a kormánykritikában, és a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában kritizálta Orbán Viktor szankciókkal kapcsolatos álláspontját. A KDNP döntését Orbán Viktorral és Navracsics Tiborral is megvitatták.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy a KDNP számára erkölcsi, elvi és politikai okokból kifolyólag a helyzet tarthatatlanná vált az Európai Néppártban, és hogy a párt már Antall József és Helmut Kohl meghívására csatlakozott a Néppárthoz, ami különösen nehéz teszi számukra a kilépést. Az ATV beszámolója szerint Semjén Zsolt elismerte, hogy a Tisza Pártot tekintve érthető a szempont, hogy az Európai Néppártnak nem mindegy, hány képviselő csatlakozik az ő EPP-frakciójukhoz, 7 vagy 1 – utalt a Tisza hét EP-mandátumára és KDNP-s Hölvényi Györgyére.

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője már az EP-választások előtt bejelentette, hogy ha mandátumot szereznek, képviselőik az Európai Néppárt frakciójába szeretnének beülni. Manfred Weber már ekkor jelezte, hogy „nagyon szívesen” együttműködik, „az ajtónk nyitva áll”. Pénteken Budapesten tárgyal Magyar Péterrel a felvételükről a Néppártba. A TISZA alelnöke úgy vélte, a KDNP-t leszámítva mindenki támogatja az EPP-ben a csatlakozásukat. A találkozó megtörtént, és az Euronews beszámolója szerint a tárgyalásokat követően Manfred Weber és Magyar Péter közös fotókat is készítettek. Magyar Péter reményét fejezte ki, hogy ez a kapcsolat egy gyönyörű barátság kezdetét jelenti.

Magyar Péter későbbre ígért részletesebb tájékoztatást, viszont a Magyar Hang időközben beszámolt arról, mi hangzott el a találkozón. Manfred Weber megismételte, hogy nyitva áll az Európai Néppárt ajtaja a Tisza Párt előtt, és megjegyezte, hogy évek óta nem járt Magyarországon és örül, hogy újra itt lehet. Manfred Weber kiemelte, hogy az Európai Néppárt lesz a legnagyobb frakció az EP-ben, és hogy „az európaiak többsége a mi alapelveinkkel ért egyet: megóvni a demokráciát, harcolni a korrupció ellen, gazdasági fejlődést hozni és békében megőrizni Európát”.

Magyar Péter hozzátette, hogy a Tisza Párt készen áll arra, hogy együtt dolgozzanak az EPP-vel, de néha kritikusak lesznek, hiszen Magyarországon vannak nagyon érzékeny témák. De nyitottak a konstruktív vitára. Emlékeztetett, hogy vannak nagyon érzékeny témák Magyarországgal kapcsolatban az Európai Parlamentben. Számukra prioritás, hogy lezárják a hetes cikkelyes eljárást, amit az Európai Parlament Magyarország ellen indított, mert az uniós pénzek hazahozatala létfontosságú Magyarország számára.

A vég kezdete?

Magyar Péter szerint Orbán Viktor soha nem ért el ilyen rossz eredményt európai parlamenti választáson, mint most, pedig iszonyú pénzeket költöttek. A Tisza ehhez képest „a semmiből jött”, nem költöttek nagy összegeket hirdetésre, plakátra, mégis 30 százalékot értek el.

Ez a vég kezdete a Fidesz számára

– fogalmazott Magyar Péter.

A kormánypártról Manfred Weber azt mondta, elszomorította a távozásuk és nem érzett személyes elégedettséget. Ugyanakkor örül, hogy a Tisza Párttal újra képviseltetik magukat a magyarok.