MLSZ tájékoztató a németországi Eb-meccsekre utazó magyar szurkolóknak

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) minden támogatást és segítséget megad a helyszínen azoknak a magyar szurkolóknak, akik Németországban lesznek jelen a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzésein – tájékoztatta az MTI-t Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a németországi kontinenstorna idejére minden határátkelőhelyen – repülőtereken, közúton és a vasútvonalakon is – visszaállították az ellenőrzést, így a szurkolóknak fel kell készülniük arra, hogy a hatóságok átvizsgálhatják őket és járműveiket. Sipos Jenő hangsúlyozta, hogy mindenki hozza magával a személyazonosító okmányait, mivel ezeket is ellenőrizhetik.

A magyar válogatott első Eb-meccsét Svájc ellen szombaton 15 órától Kölnben játssza, és az előzetes számítások szerint a nemzeti együttes három Eb-meccsére összesen 40 ezer drukker érkezik Magyarországról. Közben az Index stábja már a helyszínen van, és készül a müncheni nyitómérkőzésre, ahol pénteken este 21 órától a házigazda német válogatott a skót csapattal méri össze magát.

„A helyi hatóságokkal együttműködve megteremtettük annak a lehetőségét, hogy a magyar szurkolók találkozhassanak egymással Kölnben és együtt vonulhassanak a meccsnek otthont adó stadionhoz. A találkozási pont szombaton 10 órakor nyit, a menet pedig várhatóan dél körül indul el a mérkőzés helyszíne felé” – nyilatkozott Sipos Jenő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy konzuljaink az összes stratégiai ponton ott lesznek a német városokban, beleértve a repülőtereket, vasútállomásokat, szurkolói zónákat, hivatalos infopontokat, a vonulásokat és a stadionokat. A szurkolói zónában egy konzuli mobiliroda is rendelkezésre áll majd. A magyar szurkolóknak javasolt a konzuli segítségre való regisztráció, és a Konzinfo Utazom mobilapplikáció letöltése, amely megkönnyíti a segítségkérést. Szijjártó Péter szerint már 1185 fő igényelt konzuli védelmet, és ez a szám folyamatosan növekszik.

A szóvivő emlékeztetett, hogy mindenki saját felelősségére vesz részt a szurkolói vonuláson, és a német szabályok mindenki számára érvényesek. Hozzátette, ha bárkinek problémája adódik, a konzuli szolgálatot tudja keresni.

Fontos információ, hogy aki érvényes belépőjeggyel rendelkezik, az a mérkőzés napjától másnap 18 óráig ingyenesen és szabadon utazhat a kölni tömegközlekedési eszközökön. Sipos Jenő azt tanácsolja, hogy személygépjárművel ne érkezzenek, mert a stadion körül nem lesz parkolási lehetőség.

Az MLSZ szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion kapuit 12 órakor nyitják, és érdemes időben érkezni a zökkenőmentes bejutás érdekében. A stadionban és környékén főként bankkártyás fizetési lehetőség van, és az arénába nem vihető be sem szúró- és vágófegyver, sem más veszélyes eszköz. A szurkolóknak azt javasolják, hogy A4-es méretnél nagyobb táskát, illetve ételt és italt ne vigyenek magukkal a stadionba.

Sipos Jenő jelezte, hogy a legfrissebb információkat az UEFA EURO 2024 applikációban, az MLSZ honlapján és közösségi oldalain is folyamatosan közzé teszik, ezért a szurkolóknak ajánlott az applikáció letöltése és a szövetség kommunikációs felületeinek követése. Az Index is rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkezik majd Németországból, így a szurkolók minden egy helyen, az Indexen is követhetik az eseményeket.