Kína járműpiacának májusi növekedése

Kínában május hónapban emelkedést mutatott az új járművek eladása, amelyet a China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) adatai is alátámasztanak.

A CAAM pénteki jelentése szerint májusban az új járművek értékesítése 1,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, elérve a 2,42 millió darabot, ami áprilisi 9,3 százalékos bővülés után újabb pozitív hónapot jelent a piacon. A járműgyártás is hasonló tendenciát mutatott, 1,7 százalékos növekedéssel 2,37 millióra emelkedett.

Az idei év első öt hónapjában a kínai új gépjárművek értékesítése 8,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, megközelítve a 11,5 millió darabot, míg a gyártás 6,5 százalékos növekedést mutatott, 11,38 millióra nőve.

Különösen figyelemre méltó a new energy vehicles (NEV) kategóriába tartozó járművek teljesítménye, amelyek magukban foglalják a teljesen elektromos autókat és a különböző hibrideket. Májusban a NEV-k értékesítése 33,3 százalékkal, 955 ezerre ugrott meg, míg a gyártásuk 31,9 százalékkal, 940 ezerre emelkedett éves összehasonlításban. A NEV-járművek piaci részesedése májusban elérte a 39,5 százalékot.

Az év első öt hónapjában az új NEV-gépjárművek értékesítése 32,5 százalékkal, 3,9 millióra nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami jelentős növekedést jelent a kategóriában.