A londoni nő ellopott telefonjának nyomában

London utcáin gyakoriak a mobiltelefon-tolvajlások, egy brit nő pedig saját tapasztalatból ismerhette meg, milyen gyorsan tűnhet el egy ilyen eszköz, és hová kerülhetnek az ellopott készülékek.

Londonban rendkívül gyakori a mobiltelefon-tolvajlás, statisztikák szerint hatpercenként történik ilyen eset. Emma Hall, egy helyi nő, aki éppen egy üzenetet szeretett volna küldeni férjének, három álarcos férfi áldozatává vált, akik erőszakkal elvették tőle a telefonját. A rablás olyan gyorsan történt, hogy Hallnak alig volt ideje felfogni, mi is történik vele.

A nő elmondása szerint a támadók még tinédzserek lehettek, és annyira erőszakosan ragadták ki a kezéből a készüléket, hogy még a körme is leszakadt, bár egy barátjához képest, akinek hasonló körülmények között eltört a csuklója, ő még szerencsésnek mondhatja magát. A kezdeti sokk után Hall nem adta fel, és az iPhone kereső funkcióját használva követte nyomon a telefon útját, amely először Észak-Londonban, majd később Kína egyik városában, Sencsenben bukkant fel.

Thomas Balogun, egy informatikai és kiberbiztonsági szakértő szerint az Egyesült Királyságban több banda is tevékenykedik, amelyek az ellopott mobilokat külföldi kiberbűnözőknek értékesítik. Kínában, ahol a telefonok végül gyakran megjelennek, nagy a kereslet az alkatrészek iránt, és a szabályozások is kevésbé szigorúak. A cikk szerint a londoni esetek száma is egyre nő, ami azt jelenti, hogy egyre több telefon cserél gazdát illegális úton.

A Tesco, Nagy-Britannia legnagyobb szupermarketcsoportja, pénteken tartja éves részvényesi közgyűlését, ahol az igazgatótanácsnak meg kell indokolnia Ken Murphy vezérigazgató közel 10 millió fontos fizetéscsomagját. A befektetők egyre hangosabban tiltakoznak az általuk túlzottnak tartott igazgatósági fizetések ellen. A ShareAction nevű felelős befektetői csoport szerint ez az összeg 430-szorosa annak, amit a Tesco átlagos alkalmazottja keres. A Tesco a 2023/24-es évre vonatkozó 11 százalékos profitnövekedést jelentett be áprilisban, részvényei pedig 15 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. Ken Murphy vezérigazgató elmondta, hogy a Tesco piaci részesedése jobban nőtt, mint az elmúlt két évben bármikor. A Tesco árfolyama idén 4,1 százalékkal került feljebb. A részvényesek a tervek szerint számon kérik a vállalat igazgatótanácsát, mivel indokolják Murphy rendkívül magas fizetését, miközben a szerződéses takarítók és a biztonsági személyzet kevesebbet kap, mint az úgynevezett valódi megélhetési bér, melyet a Living Wage Foundation alapítvány nevezett meg. A ShareAction azt szorgalmazza, hogy az összes brit szupermarket akkreditálja magát élőmunkabéres munkáltatónak, hogy így minden alkalmazottjának garantálni tudja a valódi élőmunkabért.