A mesterséges intelligencia forradalma az auditban

A KPMG kutatása rámutat, hogy a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása a pénzügyi beszámolók elkészítésében rohamosan terjed, és a következő három évben várhatóan majdnem minden vállalat használni fogja ezt a technológiát.

A nemzetközi könyvvizsgálói, adó és tanácsadási szolgáltatók szervezete által végzett kutatás szerint a vállalatok háromnegyede már jelenleg is alkalmazza a mesterséges intelligenciát a pénzügyi beszámolók elkészítéséhez, és ez az arány a következő három évben 99 százalékra emelkedhet.

A felmérés, amelyben 10 országból 1800 iparági szereplő vett részt, azt is kimutatta, hogy minden vállalat igazgatótanácsa tett már stratégiai lépéseket az MI kapcsán, és az IT-re szánt kiadások 10 százalékát fordítják erre a célra.

Jelenleg még csak a vállalkozások 10 százaléka használja széles körben a mesterséges intelligenciát, de kísérleti vagy részleges jelleggel már a háromnegyedük alkalmazza, és további 27 százalékuk tervezi a bevezetését.

A KPMG megjegyzi, hogy a pénzügyi beszámolók arculata nem egyformán változik a világ különböző pontjain és az egyes iparágakban. A távközlési és technológiai szektorban a válaszadók 41 százaléka már használja a technológiát, míg az energia-, természeti erőforrások és a vegyiparban ez az arány 35 százalék.

Ezzel szemben a fogyasztási cikkekkel foglalkozó és a kiskereskedelmi vállalatok lemaradásban vannak.

Régiós szinten az észak-amerikai vállalatok állnak az élen, 39 százalékuk már alkalmaz AI-megoldásokat, Európa 32 százalékkal követi őket, majd a lista harmadik helyén az ázsiai és a csendes-óceáni térség áll 29 százalékkal.

Az állami cégek 65 százaléka, míg a magánvállalkozások 55 százaléka alakított ki mesterséges intelligenciára vonatkozó politikát.