Látványos csillagrobbanásra számít a NASA

Különleges, a Földről szabad szemmel látható csillagrobbanásra számítanak a NASA tudósai, amely a T Coronae Borealis kettős csillagrendszerből indul ki és szeptemberre várható.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói egy olyan nóva megjelenését jósolják, amely a Földről is jól látható lesz, és a jelenség mintegy 3 ezer fényév távolságra helyezkedik el. A T Coronae Borealis csillagrendszer, amely a kitörést produkálja, körülbelül nyolc évente szokott hasonló fényjelenséget okozni.

A Bild szerint a NASA kutatói nagy fénykitörést várnak, amely az űrbe sugározhat ki. A ritka nóva-robbanás a kettős csillagrendszerekben fordul elő, ahol a fehér törpe beszippantja társának anyagát, ami termonukleáris robbanást eredményez.

A fehér törpék gyakran keringenek más csillagokkal, és ha elég közel kerülnek a nagyobb csillaghoz, akkor annak gravitációja hidrogént szivárogtathat át a fehér törpére. A felhalmozódott hidrogén a magas hőmérséklet és nyomás hatására robbanásba kezd, ami a nóva jelenségét okozza. A T Coronae Borealis csillagrendszer körülbelül 80 évente produkál ilyen kitöréseket.

A tudósok még nem tudnak pontos dátumot mondani a nóva megjelenésére, de feltételezik, hogy szeptember környékén lesz látható. Ekkor a normálisan halvány csillag fényessége olyan mértékű lehet, mint a Sarkcsillagé. A megfigyeléshez az Északi Korona (Coronae Borealis) csillagkép keleti irányába kell tekinteni. A jelenség várhatóan egy hétig lesz megfigyelhető a Földről.