2024-es labdarúgó Európa-bajnokság: Lehetőség a német gazdaság fellendítésére?

Péntek este kezdetét veszi a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, amely jelentős hatással lehet a német gazdaságra. Az elemzők szerint a GDP-ben szemmel látható eredmények várhatóak, bár kiugró növekedésre nem számítanak.

Németország gazdasági helyzete jelenleg nem a legfényesebb, az infláció magas, és több szektorban is sztrájkok voltak. Ebben a helyzetben a labdarúgó Európa-bajnokság pozitív hatással lehet a gazdaságra és a társadalom hangulatára is. Szabados Gábor sportközgazdász szerint a németeknél nem várhatók nagy infrastrukturális fejlesztések, inkább csak kisebb renoválásokra kerül sor. A turizmus fellendülése és a PR-érték növekedése szintén hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

Michael Grömling, a kölni Német Gazdasági Intézet vezetője szerint az esemény pszichológiai hatása is jelentős lehet. Ha a német válogatott jól szerepel, az javíthatja a társadalom hangulatát, ami vonzóvá teheti az országot a külföldi befektetők és turisták számára. Jelenleg azonban Németország gazdasága recesszióban van, a GDP várhatóan 0,5 százalékkal zsugorodik idén.

Az UEFA kétlépcsős pénzügyi tervet dolgozott ki a járvány miatt megcsappant készpénztartalékainak feltöltésére. A 2024-es Európa-bajnokság bevételei jelentős részben hozzájárulhatnak a szervezet tartalékainak újratöltéséhez. Az UEFA 500 millió eurós készpénztartalékot tart ideálisnak, amely a járvány előtt 575 millió euró volt, de 2023-ra 360 millió euróra csökkent. Az UEFA-nál fontos szempont volt a német gazdaság stabilitása, amikor a rendezési jogot Németországnak ítélték.

A Hohenheimi Egyetem kutatása szerint a németek többsége otthonról fogja nézni a mérkőzéseket, részben a jegyárak, részben a terrortámadásoktól való félelem miatt. Szabados Gábor szerint a turisták költései lesznek a GDP-ben láthatóak, nem a németeké.

Az angolok nagy várakozással tekintenek a tornára, és jelentős gazdasági hatást remélnek, még akkor is, ha nem ők a házigazdák. A vendéglátó-ágazat és a kiskereskedők is jelentős bevételnövekedésre számítanak az Eb alatt. Az angol szövetség kapitánya szerint, ha nem nyerik meg a tornát, lemond tisztségéről.