Duplamutáns influenza: ritka, de ellenálló törzsek az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban két betegnél azonosították a H1N1 vírus ritka, duplamutáns változatait, amelyek ellenállnak bizonyos gyógyszereknek. A kutatók figyelemmel kísérik a vírus terjedését és további evolúcióját.

Bizonyos gyógyszerekkel szemben ellenálló influenzatörzseket fedeztek fel két beteg szervezetében az Egyesült Államokban – számolt be róla a CBS News. A H1N1 vírus új, duplamutáns típusait idén márciusban vizsgálták először hongkongi kutatók laboratóriumi körülmények között.

Az I223V és S247N kóddal jelölt törzsek a megfigyelések szerint növelik az vírus ellenálló képességét az influenza kezelésére szolgáló oszeltamivir alapú gyógyszerekkel szemben. Az még nem tisztázott, hogy pontosan milyen mértékű védelmet fejlesztettek ki az influenzatörzsek a gyógyszerekkel szemben. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a mutálódott vírusok akár 16-szor ellenállóbbak lehetnek a vírusellenes szerekre. Ez az érték kis mértékben elmarad a korábban felfedezett aggasztó mutációk szívósságától.

Az új mutálódott vírusok megőrizték érzékenységüket más influenzaellenes gyógyszerekkel szemben, beleértve egy újabbat, a baloxavir-marboxilt is. Tehát, a klinikai ellátásban nincs szükség azonnali változásra – mondta az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) szóvivője. Hozzátette, hogy az influenza elleni vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a mutálódott vírus ellen.

Annak ellenére, hogy a duplán mutálódott vírustörzsek könnyen terjednek országok és akár kontinensek között is, a szóvivő szerint a felbukkanása még mindig ritkának mondható. 2023 májusa óta az összes törzs kevesebb, mint 1%-át teszik ki ezek a típusok.

Nem tudni, hogy mennyire lesznek elterjedtek ezek a mutálódott vírusok a következő influenza-szezonban. Fontos, hogy továbbra is figyelemmel kísérjük e vírusok terjedését és evolúcióját – mondta a szakértő.