Gulyás: Elképzelhetetlen a KDNP és a Tisza együttélése az Európai Parlamentben

Gulyás Gergely szerint nem lehetséges, hogy a KDNP és a Tisza Párt egy frakcióban dolgozzon az Európai Parlamentben, és ha a Tisza Pártot felveszik a Néppártba, a KDNP kilép.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Parlamenti és önkormányzati választásokat követő kormányinfón kijelentette, hogy elképzelhetetlen számára, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Tisza Párt egy frakcióban üljön az Európai Parlamentben. A tárcavezető szerint két lehetséges forgatókönyv van: vagy a Tisza Pártot nem veszik fel az Európai Néppártba (EPP), vagy ha mégis, akkor a KDNP kilép a frakcióból.

A választások eredményeit értékelve Gulyás köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a szavazáson, és kiemelte, hogy a kormányt megerősítették az eredmények, több szavazatot kaptak, mint a második, a harmadik és a negyedik helyezett együttvéve.

A hvg.hu beszámolója szerint Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke már az Európai Parlamenti választások előtt jelezte, hogy szívesen működne együtt Magyar Péterrel, és nyitott arra, hogy a Tisza Párt a választások után csatlakozzon a frakciójukhoz. A Néppárt a Tisza Párt csatlakozásáról e hónap közepén hozhat döntést, és Weber pénteken Budapestre érkezik, hogy tárgyaljon Magyarral.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke szerint pártjának belépését a Néppártba elsöprő többség támogatja. Facebook-bejegyzésében kivételként említette a Fidesz–KDNP képviselőjét, Hölvényi Györgyöt, akit azzal vádolt, hogy valótlanságokkal próbálja befolyásolni a néppárti kollégáit. Hölvényi György azonban úgy nyilatkozott, hogy a Tisza Párt képviselőinek felvétele nem okoz változást a KDNP tagságában az EPP képviselőcsoportjában, és pártja több mint 30 éve tagja az EPP-nek, ezen nem módosít, ha a frakció felvesz egy olyan pártot, amelynek célja véget vetni az Orbán-korszaknak.

A szavazás egyelőre a Tisza Párt néppárti frakcióba, nem a pártcsaládba történő felvételéről szól, ami egy hosszabb folyamatot igényel. Pedro López de Pablo, az EPP-frakció szóvivője elutasította a felvetést, hogy Hölvényi György kakukktojás lenne, és hangsúlyozta, hogy a KDNP-nek nincs vétójoga a Tisza párt felvételét illetően, arról egyszerű többségi szavazással döntenek majd.

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón ugyanakkor elképzelhetetlennek nevezte, hogy a Tisza Párt és a KDNP közös frakcióban legyen. Szerinte erre a helyzetre két megoldás lehet, vagy kilép a KDNP, vagy nem veszik fel Magyar Péter pártját.

Az Európai Néppárt elnöke pénteken Budapestre jön, hogy találkozóra Magyar Péterrel és a Tisza Párt megválasztott EP-képviselőivel. Manfred Weber már a választások előtt egyértelművé tette, a pártcsalád ajtaja nyitva áll a Tisza előtt. Ehhez azonban a jelenlegi tagság többségének jóváhagyása szükséges. A magyar kormánypártok közül 2021-ben csak a Fidesz fordított hátat a Néppártnak, a KDNP továbbra is teljes jogú tagja a jobbközép formációnak, amelynek a következő ciklusban a legnépesebb képviselőcsoportja lehet az EP-ben.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke válaszolt Gulyás Gergely miniszternek, ezúttal a Kormányinfón elhangzottakra reagált a közösségi oldalán. „Kedves Gulyás Gergő, a TISZA Párt a magyar emberekért fog dolgozni itthon és Brüsszelben is. Kedves Gergő, nem kell félni, nem fog fájni. MP” – írta Magyar Péter, jelezve, hogy pártja kész az együttműködésre, és nem látja akadályát annak, hogy a KDNP-vel egy frakcióban dolgozzanak.

A Néppárt elnöke, Manfred Weber pénteken nemcsak Magyar Péterrel, hanem Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével is találkozik, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba a két párt közötti együttműködés és a frakcióbeli helyzet kapcsán. Semjén Zsolt a találkozó előtt nem kívánt nyilatkozni a kérdésben, míg Hölvényi György türelmet kért a válasszal a Weber-látogatásig.