A német gazdaság és a foci-Eb: Költséges rendezvény kevés haszonnal

Németország gazdasági teljesítménye idén legfeljebb stagnálhat, és bár a labdarúgó Európa-bajnokság pozitív hatásokat gyakorolhat rövid távon, a verseny költségei miatt nem várható nettó gazdasági fellendülés.

Nem csak a sportrajongók, hanem a gazdasági elemzők is figyelemmel kísérik a német válogatott sorsát a labdarúgó Európa-bajnokságon. A közgazdászok és munkaerőpiaci szakértők szerint a verseny nem hoz jelentős gazdasági előnyöket, és a cégek üzleti hangulatát is a recessziós félelmek árnyékolják be.

A bajnokság költségei a német adófizetőknek mintegy 650 millió euróba kerülnek, amit a szövetségi kormánynak, az államoknak és a városoknak kell állniuk. Nicolas Ziebarth, a Weltnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a verseny gazdasági hatása korlátozott, és a magas költségek miatt nem várható nettó gazdasági haszon.

Néhány gazdasági ágazat azonban profitálhat a bajnokságból, mint például a turizmus, a személyszállítás, a termékgyártás, a kiskereskedelem és egyes szolgáltatások. A Német Kereskedelmi Szövetség a torna alatt 3,8 milliárd eurós pluszbevételt remél, mivel a németek jelentős része tervez élelmiszereket és rajongói cikkeket vásárolni a meccsek idejére.

A Bundesbank szerint a foci-Eb javíthatja a fogyasztói hangulatot és pozitívan befolyásolhatja a negyedéves GDP-t, de figyelembe kell venni a lehetséges "kiszorító hatásokat" is. Az IW megfigyelései szerint a vendéglátó- és szórakozóiparban a költések nem nőnek, csak átrendeződnek.

A munkaerőpiacra gyakorolt hatások szintén korlátozottak. A Szövetségi Munkaügyi Ügynökség szerint a verseny csak az alkalmi munkák terén mutatkozik megugrott igényben, például a biztonsági őrök és vendéglátós dolgozók iránt. Az IAB szerint az új munkahelyek nagy valószínűséggel nem lesznek állandó jellegűek.

A korábbi bajnokságok tapasztalatai alapján a gazdasági hatások mérsékeltek. Franciaországban a 2016-os Európa-bajnokság 1,2 milliárd eurót hozott, ami azonban az éves gazdasági összkibocsátáshoz képest csekély volt.

Végül, bár a gazdasági hatások nem jelentősek, a sportesemények, mint a foci-Eb, javíthatják a társadalmi hangulatot és erősíthetik a közösségi érzést, különösen a gazdasági nehézségek idején. Azonban a német gazdaság számára nem minden esemény zökkenőmentes, mint például egy Porsche sofőrjének esete, aki kártérítést követelt egy mélygarázs kapujának meghibásodása miatt, de a müncheni helyi bíróság elutasította a keresetét, mivel nem tudta bizonyítani, hogy a kár a kapu hibájából keletkezett.