A madárinfluenza terjedése aggodalomra ad okot

A H5N1 madárinfluenza-vírus több tízmillió madarat ölt meg világszerte, és több mint 40 ezer oroszlánfókát, ami az állatok számára egy világjárványt jelent, de az emberekre nézve jelenleg alacsony a kockázat.

Az Egyesült Államokban mindössze három ember fertőződött meg, akik közvetlenül érintkeztek fertőzött tehenekkel. A fertőző betegségek szakértői azonban aggodalmukat fejezik ki a vírus tartós emberi átterjedése miatt, ami világszerte fertőzéseket okozhat. Dr. Monica Gandhi, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora szerint a vírus a következő világjárvány egyik esélyes jelöltje lehet.

Ausztráliában egy 2 éves gyermek került kórházba madárinfluenza miatt, ami tovább növeli a járványügyi szakemberek, mint például Christopher Dye aggodalmát. Az Oxfordi Egyetem professzora és vezető kutatója szerint a vírus egyre változik és új, váratlan dolgokat művel.

Új-Mexikóban házi egereknél is kimutatták a H5N1 jelenlétét, ami aggodalomra ad okot, mivel ez közelebb hozza a vírust az emberi otthonokhoz. Rick Bright, a Biomedical Advanced Research and Development Authority korábbi igazgatója szerint ez a helyzet kicsúszik a kezünkből.

A CDC által elemezett második fertőzött amerikai mezőgazdasági munkástól származó vírusmintában mutációt észleltek, ami az emlős gazdatestekhez való alkalmazkodást jelzi. Richard Webby, a St. Jude virológusa szerint a vírus elsősorban madárvírus-tulajdonságokkal rendelkezik, de ez még változhat.

Az Egyesült Államokban a harmadik fertőzött mezőgazdasági dolgozónál köhögés és torokfájás volt jellemző, ami aggasztó, mivel a légzőrendszeri jelenlét könnyebb terjedést jelenthet. Webby szerint az emberi tüdő sokkal kényelmesebb hely egy madárvírus számára, ami növeli a mutáció és az emberi terjedés esélyét.

A védőoltások már készülnek, és a tudósok évtizedek óta figyelemmel kísérik a vírust. Az Egyesült Államokban megkezdődött a védőoltások előállítása, és a Pennsylvaniai Egyetem kutatói már kifejlesztettek egy kísérleti mRNS-vakcinát, amelyet sikeresen teszteltek állatokon. Christopher Dye szerint a madárinfluenza fenyegetés, amelyet érdemes szemmel tartani, és nem fog egyhamar eltűnni.