Trump népszerűbb a magyarok körében Bidennél, de egyikkel sem szimpatizálnak sokan

A Pew Research Center nemzetközi felmérése szerint Magyarországon Donald Trump népszerűbb, mint Joe Biden, bár egyik amerikai politikus sem számít kifejezetten kedveltnek. A kutatás során az Egyesült Államok globális hatását és különböző vezetők megítélését vizsgálták több országban.

A Pew Research Center a világ 34 országában kérdezett meg embereket az Egyesült Államok és annak vezetőinek megítéléséről. A felmérés öt fő témakört érintett: az Egyesült Államok megítélése, Joe Bidenbe és Donald Trumpba vetett bizalom, valamint Emmanuel Macron, Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping vezetők népszerűsége. Emellett Biden válaszait a globális problémákra és az amerikai demokrácia állapotát is vizsgálták.

A kutatásból kiderült, hogy a 34 nemzet átlagában 43 százalék bízik Bidenben, míg Trump iránti bizalom csak 28 százalék. Európában különösen nagy a különbség a két politikus között, például Németországban, Hollandiában, Lengyelországban és Svédországban.

Magyarország azonban eltér a többi országtól ebben a kérdésben. Itt Trumpot 37 százalék, míg Bident csak 24 százalék értékeli pozitívan. Érdekes módon, bár Biden magyarországi megítélése alacsony, a globális problémák kezelésében már jobban bíznak benne: a klímapolitikáját 37 százalék, a válaszait a globális problémákra 33 százalék, a Kína-politikáját 32 százalék értékeli pozitívan. Az izraeli-palesztin konfliktus kezelésében azonban csak 23 százalék ért egyet vele.

A felmérés kitért más vezetők megítélésére is Magyarországon. Macron tevékenységét 25 százalék, Hszi Csin-pingét 24 százalék, míg Putyint csak 21 százalék értékeli pozitívan. Macron esetében érdemes megjegyezni, hogy bár nemzetközi tekintélye jelentős, Franciaországban korántsem annyira népszerű, és még a saját szövetségesei is óvakodnak attól, hogy képét felhasználják a választási plakátjaikon, mivel attól tartanak, hogy többet árthatna nekik, mint használna.

Az Egyesült Államokkal szemben a magyarok 52 százaléka érez szimpátiát, 47 százalékuknak viszont ellenérzései vannak.

Az amerikai demokráciát illetően a magyarok 21 százaléka tartja jó példának, 19 százalék szerint sosem volt az, és 40 százalék véli úgy, hogy bár korábban megfelelő volt, az elmúlt években már nem tekinthető pozitív példaként. Ezzel szemben Nigériában és Törökországban éppen ellentétes a helyzet: Nigériában a legtöbben, Törökországban pedig a legkevesebben ítélik meg pozitívan az amerikai demokráciát.