Mentelmi jog menti meg az olasz antifa amazont?

Visszatérhet Olaszországba Ilaria Salis, a tavalyi brutális antifa-támadássorozat elsőrendű vádlottja, aki most az AVS olasz zöldbaloldali párt EP-listavezetőjeként európai parlamenti képviselővé választották, így mentelmi jogot is kaphat.

Ilaria Salis a vád szerint a tavalyi véres antifasiszta támadássorozat szervezője és tevékeny résztvevője volt, amely során összesen kilenc személy sérült meg Budapesten. A támadásokban paprika spray-t, teleszkópos botot és kalapácsot is használtak. Salis korábban hazájában már négyszer elítélték hasonló bűncselekmények miatt, és az ügyészség 11 év fegyházbüntetésre ítélését kérte, amit ő nem fogadott el. Tizenhat hónapig letartóztatásban volt, majd 16 millió forintos óvadék ellenében bűnügyi felügyeletbe került.

Dr. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője szerint az eljárásban hivatalosan meg kell erősíteni Salis megválasztását, és ezután a bíróság az ügyészség indítványára vagy hivatalból fordulhat az Európai Parlamenthez a mentelmi jog felfüggesztése érdekében.

Dr. Magyar György, a nő ügyvédje tájékoztatása szerint már benyújtottak egy beadványt a bíróságra arról, hogy Salis képviselőként bekerült az Európai Parlamentbe, és kérték az eljárás felfüggesztését és a nő szabadítását. A Fővárosi Törvényszék még nem válaszolt arra a kérdésre, hogy felfüggesztik-e a magyar eljárást, megkeresik-e az EP-t a mentelmi jog felfüggesztése érdekében, és megszüntetik-e a bűnügyi felügyeletet.

A vádirat szerint az elkövetők egy szélsőséges baloldali ideológiával szimpatizáló, fiatal felnőttekből álló szervezet tagjai voltak, akik erőszakos támadásokkal tervezték felvenni az ideológiai harcot a szélsőjobboldali mozgalmak képviselőivel. A Fővárosi Főügyészség további 14 személlyel szemben indítványozta az európai és nemzetközi elfogatóparancs kiadását. Németországban is folyik büntetőeljárás a szervezet vezetői és tagjai ellen. Az ügy következő tárgyalása szeptemberre volt kitűzve, de kérdéses, hogy meg lesz-e tartva.

Az áldozatok közül Dudog László, a nemzeti rock egyik ismert alakja szenvedte el a legrosszabb sérüléseket, akinek a koponyáját viperával betörték, és a fejét felismerhetetlenné verték. Dudog László, aki biztonsági őrként dolgozik, a támadás után másfél hónapig nem tudott munkát vállalni, és heti háromszor vesedialízisre jár. Az arccsontját bal oldalon teljesen szétzúzták, és a mai napig zsibbadt. Nyolcan támadták meg őket, de csak három embert állítottak bíróság elé Magyarországon. Dudog László szerint igazságtalannak tartja, ha így elsikálják az egészet, és félti a kártérítés lehetőségét.