Magyar Péter ellen vizsgálatot indított a BRFK

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eljárást kezdeményezett Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke által közzétett, az ATV munkatársainak felekezeti hovatartozását részletező Facebook-bejegyzése ügyében.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a BRFK már szerdán továbbította az ügyet a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyetteséhez. Magyar Péter hétfőn távozott az ATV Egyenes Beszéd című műsorából, majd később a közösségi médiában támadta a televíziót, és több munkatársuk felekezeti hovatartozását is nyilvánosságra hozta.

Ezután Tényi István panaszt nyújtott be a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsághoz (NAIH), valamint feljelentést tett a BRFK-nál személyes adattal való visszaélés miatt, ami alapján a rendőrség vizsgálatot indított. A történtekre több reakció is érkezett, többek között Rónai Egon műsorvezető és Vicsek Ferenc, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) alelnöke is nyilatkozatot adott ki, melyek a Magyar Péter támogatóinak körében is hivatkozási alappá váltak.

A listázás jelenségével kapcsolatban korábban már több hasonló eset is előfordult, amelyeket a sajtóban is megemlítettek. Bodolai László ügyvéd, az ELTE és a Pázmány Péter Tudományegyetem oktatója, valamint az Index jogi képviselője is véleménycikket írt a témában.

Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-listavezetője is reagált Magyar Péter és az ATV között kialakult konfliktusra, ahol kijelentette, hogy a Tisza Párt alelnöke "náci tempót" gyakorolt, amikor vallási hovatartozás alapján listázta az ATV munkatársait. Deutsch szerint Magyar Péternek pihenésre van szüksége és szuboptimális mentális állapotban van.

Magyar Péter szerint nem követett el jogsértést, és több Facebook-posztban is reagált az ügyben. Kifejtette, hogy szerinte az ATV és a Németh Szilárdhoz közel álló médiumok a fideszes médiabirodalomhoz és a propagandához kötődnek. A Tisza Párt alelnöke reagált a MÚOSZ elnökének, Kocsi Ilonának azon véleményére is, miszerint törvénytelenséget követhetett el, amikor nyilvánosságra hozta az ATV munkatársainak vallási hovatartozását, de Magyar Péter szerint a személyek nem beazonosíthatóak, és a szereplők nyilvánosan beszéltek a felekezeti hovatartozásukról. A politikus kihangsúlyozta, hogy pártja soha nem fog ellehetetleníteni egyházakat, és ha bárkit megbántott a hétfői posztjával, akkor attól elnézést kér.