Ukrajna F-16-os vadászbombázóit külföldön tárolja majd

Ukrajna a NATO-országok területén fogja tárolni F-16-os vadászbombázóit, hogy megvédje őket az orosz támadásoktól, jelentette be Szerhij Holubcov ukrán tábornok.

Az ukrán légierő repülésműveleti főparancsnoka, Szerhij Holubcov tábornok szerint az aktív, harci cselekményben résztvevő F-16-osokat Ukrajna területén tárolják majd, de a flotta jelentős részét külföldön helyezik el. Ezzel egyrészt megóvják a használaton kívüli gépeket az orosz támadásoktól, másrészt lehetővé teszik a vadászgépek rotációját. Ha például egy F-16-os javításra szorul, azt külföldre viszik, és egy másik, külföldről érkező géppel helyettesítik. Holubcov tábornok hozzátette, hogy annyi F-16-ost tárolnak majd Ukrajnában, amennyi pilótájuk van, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben több pilóta képzésével több vadászbombázót is tartani tudnak majd az országban.

A Kyiv Post értesülései szerint a két érintett NATO-ország Románia és Lengyelország lehet, bár ezt a tábornok nem erősítette meg. Az ukrán légierő eleinte valószínűleg csak hat darab F-16-ost üzemeltet majd, és ezeket alacsony kockázatú küldetésekhez használják.

Oroszország korábban fenyegetőzött azzal, hogy támadást indít a NATO-országok területe ellen, ha azokat az ukrán hadsereg támogatására használják. Azonban a Kyiv Post szerint továbbra is alacsony a valószínűsége annak, hogy Oroszország megvalósítja ezt a fenyegetést, különösen, ha az ukrán légierő nem indít csapást orosz célpontok ellen a NATO-országok területéről, hanem csak logisztikai célokra használja azokat.

A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg, aki holnap Magyarországra érkezik, Orbán Viktorral fog egyeztetni, és valószínűleg az orosz–ukrán háború lesz a megbeszélések középpontjában. Stoltenberg néhány napja azzal került a hírekbe, hogy kijelentette, Ukrajnának a nemzetközi jog értelmében jogában áll önvédelmi okokból katonai célpontokat támadni Oroszországban. Orbán Viktor a múlt héten arról beszélt, hogy Magyarország a NATO-tagsága ellenére sem vesz részt katonai műveletben Ukrajnában, és a kormány olyan jogi megoldáson dolgozik, amelynek értelmében Magyarországnak nem kell részt vennie a NATO területén kívüli missziókban.

Érdekes fejlemények történtek Oroszországban is, ahol egy Ukrajnából zsákmányolt Abrams harckocsi került a figyelem középpontjába. A járművet Moszkvában állították ki, és a fotók tanúsága szerint a lövegén lévő füstgáz-elszívó henger fejjel lefelé van. Ez arra utalhat, hogy az orosz hadmérnökök szétszedték és rosszul szerelték össze a járművet, miután megvizsgálták, vagy több roncsot építettek össze, hogy úgy tűnjön, egy jó állapotú Abrams tankot sikerült megkaparintaniuk. Az ukránok szerint azonban lehet, hogy egy másik harckocsit láthatunk a képen, és az eredeti M1A1-est átfestették. Az Abrams harckocsik magas karbantartási igénye miatt nem elégedettek az ukránok, amit washingtoni források is megerősítettek, mondván „mi megmondtuk.”