Átalakul a szülészeti ellátás Magyarországon

Hétfőtől új rendszer lép életbe a szülészeti ellátásban, amely lehetővé teszi, hogy alacsonyabb ellátottságú osztályokon is mehessen végbe a szülés, de csak komplikációmentes terhesség esetén.

A 24.hu információi szerint bevezetik az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban. Ez azt jelenti, hogy olyan osztályokon is fogadhatnak szülő nőket, ahol nincs koraszülött intenzív osztály, újszülött szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. A változásokat egy februárban megjelent törvénytervezet indította el, és mostantól a rendelet alapján kerülhet sor az új típusú szülészeti ellátás bevezetésére.

A Belügyminisztérium rendelete szerint az I. progresszivitás szintű szülészetek kizárólag alacsony kockázati besorolású várandósságok szülésvezetését látják el. Fontos, hogy minden szükséges ellátás 30 percen belül elérhető legyen. Az új szülészeteken császármetszésre alkalmas műtőegység, ébredő/megfigyelő helyiség is rendelkezésre áll, és a sürgősségi szüléslevezetés, valamint az ambuláns jellegű szülészeti ellátás is biztosított lesz. A rendelet azonban nem tér ki arra, hogy mely kórházakban lesz elérhető az alapfokú szülészeti ellátás.

A minisztérium korábban a hvg-nek nyilatkozva indokolta meg a változásokat. Eszerint a lakossági igények hívták életre az új rendszert, amelynek célja, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén családias, bensőséges környezetben lehessen szülést levezetni.

: 24.hu