Rendelet a ralibalesetek megelőzéséért

A kormány rendeletet alkotott, mely kötelezővé teszi a felelősségbiztosítás megkötését a gépjárműsport-rendezvények és a versenyautók számára. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent rendelet értelmében a motorsport és autósport eseményekre külön-külön meghatározott összeghatárig kell biztosítást kötni.

A rendelet hatálya kiterjed minden olyan gépjárműsport-rendezvényre, amely a sportról szóló törvény definíciója szerint sporttevékenységnek minősül, vagy ahhoz közvetlenül kapcsolódik. Ezen belül is a versenygépjárműveknek minősülnek azok a járművek, amelyeket beépített erőgép hajt, és amelyek a közúti közlekedés szabályaitól eltérően vesznek részt a rendezvényeken.

A rendelet előírja, hogy a rendezvények csak akkor tarthatók meg, ha rendelkeznek a szükséges rendezvényszervezői és versenygépjárművekre vonatkozó felelősségbiztosítással. A szervezőknek az esemény kezdete előtt kell gondoskodniuk a biztosítások megkötéséről, amelyeknek fedezniük kell a harmadik fél részére okozott károkat.

A motorsport események esetében a biztosításnak káreseményenként legalább 14 millió forint, míg az autósport eseményeknél legalább 20 millió forint összeghatárig kell fedezetet nyújtania. A rendelet a kihirdetését követő tizenötödik napon lép életbe, és hatvan napos türelmi időt biztosít a meglévő szerződések felülvizsgálatára.

A rendelet aktualitását az adja, hogy nemrégiben, március 24-én súlyos baleset történt egy ORB-futamon, ahol egy raliautó a nézők közé csapódott, öt halálos áldozatot és több sérültet hagyva maga után. A tragédia rávilágított a biztonsági intézkedések fontosságára és sürgősségére.

A kormányrendelet a sportrendezvények biztonságáról szóló szabályozást is kiegészítette, amely szerint a rendezvényeket felfüggeszthetik vagy befejezhetik, ha a résztvevők magatartása veszélyezteti a biztonságos lebonyolítást, különösen, ha a nézők egy része a tiltott területről próbálja követni az eseményeket.