Magyar hadsereg által is tesztelt harctéri robotok

A magyar hadsereg által is tesztelt, mesterséges intelligenciával irányított harctéri robotokat fejleszt a német ARX Robotics, amelyet a NATO Innovációs Alapja jelentős összeggel támogat.

A német ARX Robotics startup céget 2022-ben alapították azzal a szándékkal, hogy a NATO-t felkészítsék a robotok által vívott esetleges háborúkra. A NATO Innovációs Alapjából 4,5 millió eurót, összesen pedig 9 millió eurós, körülbelül 3,5 milliárd forintos befektetéssel szállt be a vállalkozásba, amely önjáró robotokat fejleszt a harcterek számára. Ezek a robotok miniatűr tankokra hasonlítanak, de fegyverrel nem rendelkeznek; elsődleges feladataik a felderítés, a sérültek szállítása és az aknák keresése. A cég szerint „elvileg lehetséges” a gépek felszerelése támadóképességgel, bár jelenleg még egyik robotra sem szereltek fegyvert.

Az ARX három üzemképes modellt fejlesztett eddig, amelyek közül a legnagyobb, a Gereon pilóta nélküli földi jármű sorozat akár 500 kilogrammnyi katonai felszerelést vagy sérült személyeket is képes szállítani, míg egy másik típus drónokat juttat el a harctér közvetlen közelébe. A robotok moduláris felépítésűek, és gyorsan, szerszámok nélkül összeszerelhetők, valamint képesek egymással kommunikálni. Az önvezető módban mesterséges intelligenciát használnak, de a katonák távolról is átvehetik az irányítást szükség esetén.

Marc Wietfeld, az ARX vezérigazgatója szerint a nyugati demokráciák hadseregei még nem állnak készen arra, hogy robotok vívják meg a jövő háborúit. Ezen változtatni kívánva, Wietfeld két német veteránnal, Stefan Röbellel és Maximilian Wieddel közösen hozta létre a céget. Az ARX eddig 12 robotot gyártott, amelyeket többek között az ukrán, osztrák, svájci, német, észt és magyar fegyveres erők is kipróbáltak.

A robotok ára 30 ezer és 150 ezer euró között mozog, ami nagyjából 11,7 és 59 millió forint közötti összeget jelent. A Bloomberg jelentése szerint a gépeket főleg Ukrajnában és Németországban használják, de Magyarországon is tesztelték, azonban a tesztek eredményéről és esetleges rendszeresítésről nincs információ. A magyar kormány érdeklődése a katonai célú robotok iránt nem újdonság, hiszen a Rheinmetall gépeit már évekkel ezelőtt tesztelték itthon.

A magyar kormány kampányában felmerült ténybeli torzítások miatt a brit és a német nagykövet is kritikát fogalmazott meg. A két külképviselet szerint a Fidesz valótlanul állította, hogy országaikban bevezetnék a sorkötelezettséget, valamint azt is, hogy az Ukrajnát támogató országok a háborút támogatják, és európai szinten tervezik a sorkötelezettség bevezetését. A két nagykövetség egyaránt kedd délelőtt negyed 12 között tetté közzé a magyar kormánypártot vádoló bejegyzést, amelyeknek a szövege és az ahhoz kapcsolt kép is megegyezik, így vélhetően előre egyeztettek a posztok megosztásáról.