Magyar Péter "listázós" posztja jogi következményeket vonhat maga után

Az ATV szerint aggasztó, hogy a Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter nyilvánosan listázta a televízió munkatársait, ami rossz történelmi korszakokra emlékeztet, és emiatt már panaszt is tettek.

A Tisza Párt alelnökének, Magyar Péternek a Facebookon tett, az ATV munkatársait listázó bejegyzése komoly visszhangot váltott ki. Az ATV vezérigazgatója, Németh S. Szilárd a Media1-nek nyilatkozva kifejtette, hogy az ilyen típusú listázás "rossz történelmi kort idéz", és hangsúlyozta, hogy az ATV minden jogi lehetőséget megad munkatársainak, ha úgy döntenek, hogy jogi lépéseket tesznek az ügyben.

Az események előzményeként Magyar Péter a választás éjszakáján bírálta a csatornát, majd egy műsorban történt rövid vita után távozott a stúdióból. Ezt követően posztolt a Facebookon, ahol a csatornát a Fidesz házitelevíziójaként említette, és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetőjének szerepéről írt.

A Media1 információi szerint nem csak az ATV reagált az esetre, hanem Tényi István is bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) Magyar Péter bejegyzése miatt, amelyben az ATV munkatársainak vallási hovatartozását részletezte.

Az ATV azóta nyilvánosságra hozta, hogy Magyar Pétert az utóbbi hónapokban legalább 18-szor keresték, és az említett időszakon belül is kapott három megkeresést. A csatorna szerint a politikust telefonon és SMS-ben egyaránt próbálták elérni, többször a sajtósán keresztül, hogy menjen be az Egyenes beszédbe vagy a csatorna Start című műsorába, de a sok megkeresésre nem is kaptak reakciót tőle. Ezzel együtt az ATV szerint Magyar hét alkalommal szerepelt az ATV élő adásban március 13. óta.

Az Egyenes beszédben a mostani adás előtt kétszer volt: május 31-én, valamint június 7-én este, másfél nappal a választás előtt. A csatorna azt is megjegyezte, hogy április 20. óta (vagyis az utóbbi 51 napban) minden híradójukban napi szinten legalább kétszer foglalkoztak Magyar Péterrel vagy a Tisza Párttal.

Az ATV vezérigazgatója, Németh S. Szilárd a botrányos ügy kapcsán megerősítette, hogy az ATV jogi segítséget nyújt a megnevezett dolgozóinak, ha szükséges. Az ügyre nem csak az ATV reagált, de időközben Tényi István is közölte, hogy az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult bejelentéssel.

A történtek kapcsán Magyar Péter kijelentette, hogy „abban hibáztam, hogy elhittem, hogy egy korrekt interjút akarnak készíteni. Többet nem fog előfordulni. Messzire elkerülöm a Fidesz házitelevízióját”. Posztjában felsorolja az ATV és a kormány közti kapcsolódási pontokat, így azt, hogy az ATV reklámidejét a Mészáros Lőrinc cége, az Atmedia értékesíti vagy azt, hogy az ATV „befogadja a Rogán-művek uszító kormányreklámjait”. A legfontosabb kapcsolódási pontnak azonban a kormányt teljes mellszélességgel támogató Hit Gyülekezetét tartja.

Az ATV egyik szerkesztőjéről, Morvay Péterről Magyar Péter azt állította, hogy III/III-as ügynök volt a szocializmus idején. Morvay erre úgy reagált, hogy egyetemistaként, 1985. októbere és 1987. áprilisa között, 18 hónapon át kapcsolatban állt a Belügyminisztérium III/III-as alosztályával, ami élete legrosszabb döntése volt, nem keres rá mentséget. Hozzátette, hogy 23 éves korában „lelkiismereti okokból” megszakította az együttműködést a rendőrséggel, és ezután mindenkit felkeresett, akiről jelentett, és bocsánatot kért tőlük. Ezen kívül történetét 1990 óta a nyilvánossággal is többször megosztotta, az átvilágítási törvény életbe lépése után pedig a rá vonatkozó dokumentumokat maga adta át az illetékes bírói testületnek és minden kérdésre nyilvánosan válaszolt.

Az ATV-n rendszeresen fordulnak meg ellenzéki politikusok és vélemények, Magyar Péter mégis úgy véli, hogy a „kormány szekerét tolják”. A minap ki is vonult az Egyenes beszéd című műsor élő adásából, azóta pedig listát írt az ott dolgozókról nyilvánosságra hozva ezzel például vallási hovatartozásukat. Hadházy Ákos független képviselő is megszólalt az ügyben, aki szerint az ATV "a független média látszatának fenntartására" szolgál, és bírálta a csatornát, hogy nem foglalkozik eléggé bizonyos témákkal, mint például "a királyi csalás ügyei". Hadházy szerint az ATV nem helyettesítheti a szabad közmédiát, és úgy véli, hogy a politikusoknak kerülniük kellene a csatornát. Rácz András Oroszország-szakértő is hasonló véleményen van, és azt mondta, hogy Magyar Péter helyében ő is kijött volna a stúdióból.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke, Kocsi Ilona a Media1-nek nyilatkozva kijelentette, hogy törvénytelenség olyan listát közzétenni, amit Magyar Péter közzétett. "A vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Aki ezt mégis nyilvánosságra hozza – s ehhez nem kéri az érintett személy beleegyezését -, az személyiségi jogot sért, és minden bizonnyal az információs önrendelkezésről szóló törvényt is" – magyarázta Kocsi Ilona.

Magyar Péter azonban újabb posztban válaszolt az ATV vezérigazgatójának, és további vádakat fogalmazott meg a csatornával szemben. Azt állította, hogy az ATV és a hozzá közel álló médiumok a fideszes médiabirodalomhoz és a propagandához kötődnek, és hogy a csatorna szándékosan meghamisította az egyik külföldi lapnak adott interjúját. Magyar szerint az ATV a választás előtt olyan dolgot adott a számba, amivel a kormánypropaganda lejárathatta volna őt. A Tisza Párt alelnöke azt is állította, hogy az ATV vezérigazgatója, Németh S. Szilárd jogi lépéseket helyezett kilátásba, de ő a posztjában nem nevezett meg senkit vallási hovatartozása kapcsán, bár szerinte megtehette volna, mivel minden érintett büszkén vállalta a nyilvánosság előtt a Hit Gyülekezetéhez való tartozását. Magyar Péter végül azzal zárta posztját, hogy "a magyar emberek átlátnak a szitán", és ez a nézettségen is meg fog látszani.

Az ATV történetében nem ez volt az első alkalom, hogy valaki élő adásban hagyta ott a stúdiót. Korábban Pokorni Zoltán is hasonló módon távozott az Egyenes beszéd című műsorból, amelyet akkor még Kálmán Olga is vezetett, aki jelenleg a DK politikusa. A Blikk is megírta, hogy hétfőn este Magyar Péter feldúltan távozott élő adásban az ATV stúdiójából, miután már az első másodpercekben óriási feszültség alakult ki közte és az Egyenes beszéd műsorvezető között. A kínos vita akkor kezdődött, amikor Rónai Egon átadott Magyarnak egy piros mappát, amelyben azokat az időpontokat gyűjtötték össze, amikor meghívták az ATV-be, de ő egyiket sem fogadta el.

A Hit Gyülekezete közösségi médiában reagált az eseményekre, gratuláltak Magyar Péternek és a Tisztelet és Szabadság Pártnak a választáson elért eredményhez, és jó pihenést kívántak Magyar Péternek, remélve, hogy a feszített tempó után sikerül megnyugodnia.

Bűncselekménynek minősülhet a tévések vallási hovatartozásának listázása, és a személyes adattal visszaélés bűncselekményét is felveti Magyar Péter cselekedete. A Kúria 2012-es jogegységi határozata szerint a személyes adattal visszaélés vétségének elkövetője nemcsak az adatkezelő, hanem bárki más is lehet. A vallási meggyőződésre utaló adat különleges adatnak minősül, így az ilyen adattal való visszaélés súlyosabb, akár két évi szabadságvesztéssel büntetendő. A jelentős érdeksérelem a büntetőjogban objektív kategória, ami azt jelenti, nem a sértett szubjektív érzése, megélése a perdöntő. Magyar Péter védekezése, hogy ő senkit sem nevezett meg, valószínűleg nem állna meg a bíróság előtt, hiszen bejegyzésében az érintett munkavállalók a munkakörük alapján pontosan beazonosíthatók.

Magyar Péter a történtek után újabb Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét, hangsúlyozva, hogy elfogadhatatlan, hogy élő adásban az előző napi választási eredményekkel kapcsolatban egyetlen kérdést sem tett fel neki a riporter. Azt is hozzátette, hogy ha a riporter újra ilyen helyzetet teremtene, akkor ismét kijönne a stúdióból. A MÚOSZ elnökének, Kocsi Ilonának a véleményére reagálva Magyar Péter kijelentette, hogy nem követett el jogsértést, mivel az érintettek nem beazonosíthatóak, és nyilvánosan beszéltek felekezeti hovatartozásukról. Emellett jelezte, hogy ha bárkit megbántott a hétfői posztjával, akkor attól elnézést kér.

Magyar Péter kedd délutáni Facebook-posztjában elnézést kért, amiért a nézők nem hallhattak semmit a TISZA Párt jövőbeni terveiről. Úgy véli, az ATV eljárása a TISZA Pártot és a rá szavazó embereket is kellemetlen helyzetbe hozta. Hozzátette, hogy a MÚOSZ alelnökének korábbi nyilatkozata szerint, ha egy televíziónak problémája van egy politikus korábbi nyilatkozataival, azt az interjú előtt vagy után jelezheti. Magyar Péter szerint az ATV a tegnapi eljárásával nem csak a TISZA Pártot, hanem a rá szavazó 1.342.000 magyar embert hozta kellemetlen helyzetbe, és bár az előzmények ellenére békejobbot nyújtott, a tényeket "kutyakomédiának" nevezve az ATV saját hazug narratíváját erőltette.

Havas Henrik is leírta a véleményét arról, hogy Magyar Péter élő adásban sétált ki az ATV stúdiójából. Szerinte az adatgyűjtésről tájékoztatni kellett volna előre az újdonsült politikust, és az interjú végén kellett volna átadni a dokumentumokat, hogy Magyar Péter tanulmányozhassa azokat. Havas szerint Rónai Egon, az Egyenes Beszéd műsorvezetője "ezt jól elb.szta", és csalódott benne, mivel úgy véli, hogy az interjúalanyt korrekt módon előre tájékoztatni kellett volna az adatgyűjtésről.