Karsai Dániel üzenete Orbán Viktornak

Dr. Karsai Dániel alkotmányjogász, aki jelenleg az ALS-szindrómával küzd, betegágyából üzent Orbán Viktornak, kritizálva a miniszterelnök reakcióját az eutanázia témájában folytatott parlamenti vitára. Karsai szerint Orbán Viktor "minősíthetetlen módon válaszolt" Bedő Dávid meghívására, aki arra kérte a miniszterelnököt, hogy beszéljenek az életvégi döntésekhez való jogról.

A jogász kiemelte, hogy Orbán Viktor megvetését fejezte ki Dávid iránt, amiért a szenvedő emberek képviseletét vállalta és politikai ügyet csinált ebből a kérdésből. Karsai szerint a miniszterelnök ezzel a magyar lakosság kétharmadát is megvetendőnek tartja, akik az életvégi döntésekhez való jog pártján állnak, és ezzel Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt is beleértve.

Karsai Dániel felvetette, hogy ő és Orbán Viktor között sok hasonlóság van, mindketten jogot végeztek, Bibósok voltak, alkotmányjogra szakosodtak, és az emberi jogok rendszeres megsértéséből élnek. Úgy véli, beszélgetésük nem lett volna érdektelen, és ha Orbán Viktor meggondolná magát, az ajtó nyitva áll előtte.

Az alkotmányjogász az Alaptörvényre is hivatkozott, amely szerint az emberi méltóság sérthetetlen és a lét alapja. Karsai szerint az a lét, amely csak szenvedésből áll, nem méltó az emberhez, és aki erre kötelez, az életellenes és szenvedéspárti. Felvetette a kérdést, hogy ha Strasbourgban kimondják az életvégi döntésekhez való jogot, vajon a kormány végre fogja-e hajtani az ítéletet, vagy csak megvetésüket fejezik ki.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter meglátogatta Karsai Dánielt

„Ma délelőtt találkoztam Gulyás Gergellyel. Legnagyobb örömömre megtört a jég: érdemi beszélgetést folytattunk az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről. Új érvek egyik oldalról sem hangoztak el. Gulyás úr érveiből kettőt emelnék ki” – írta egy későbbi posztban Karsai Dániel.

Azzal folytatta: „A miniszter úr kifejtette, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Rámutattam, hogy egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pro se contra nem lehet jogot alkotni. Főleg nem alapvető jogot elvonni”.

Gulyás Gergely legnagyobb örömömre egyértelműen kijelentette, hogy a Bíróság döntését kötelezőnek tartja, azt végre kell hajtani. Ez az álláspont azért kicsit megtört, ugyanis a miniszter úr azt is hozzátette: hogyha a Bíróság döntésének végrehajtása nem ütközik az Alaptörvénybe, mert akkor át kell gondolni.

Karsai hozzátette, hogy „a népszavazási kérdéseink a Nemzeti Választási Bizottság alaptörvény-ellenességre hivatkozással történt elutasítása óta biztos voltam benne, hogy ez a hivatalos kormány-álláspont. Ezt rövidre zárnám: a Bíróság ítéletei mindig kötelezőek. Még akkor is, ha Alaptörvényt kell módosítani hozzá. Különösen így van ez kis hazánkban, ahol az elmúlt 12 évben sokszor napi politikai érdekből immár 12-szer módosították az Alaptörvényt. És ma elvileg meglesz a 13. Nehéz érvet találni arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének végrehajtása érdekében miért ne módosítanák az alkotmányunk”.

A beszélgetés vége volt a legbíztatóbb. Gulyás úrral megállapodtunk abban, hogy a Bíróság csütörtöki döntése után folytatjuk a párbeszédet. Ami azzal fog kezdődni, hogy a miniszter úr email-ben leírja a véleményét a Bíróság ítéletéről. Nagy érdeklődéssel várom.

Karsai Dániel sikernek tartja, amit eddig elért

Az alkotmányjogász az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy az öngyilkosság lehetősége nem vetődött fel benne, a magánszférája eltűnt, de a belső világa, a gondolatai még mindig kizárólag az övé. Az azóta eltelt több mint hét hónapban több sorstársa csatlakozott a beadványához, amiben azt kérte, hogy maga dönthessen az élete végéről, mivel az aktív életvégi döntések jelenleg nem legálisak Magyarországon. A magyar kormány azt kérte a strasbourgi bíróságtól, hogy Karsai keresetét nyilvánítsa elfogadhatatlannak, a fideszes képviselők szó nélkül elmentek mellette, Gulyás Gergely miniszter jobbulást kívánt a gyógyíthatatlan beteg férfinak. Gulyás azóta viszont bejelentette, hogy meglátogatja Karsait, ahogy elment hozzá Sulyos Tamás államfő is, igaz, később nemet mondott a kegyelemmel kapcsolatos kérésére.