Jobban bíznak a magyarok Trumpban, mint Bidenben vagy Macronban

A Pew Research Center közvélemény-kutató vállalat felmérése szerint a magyarok nagyobb bizalmat szavaznak Donald Trumpnak, mint Joe Biden amerikai elnöknek vagy Emmanuel Macron francia államfőnek.

A Pew Research Center 34 országban, köztük Magyarországon is vizsgálta az emberek véleményét Joe Biden és Donald Trump politikájáról az idei év első felében. A kutatásból kiderült, hogy globális átlagban a megkérdezettek 43 százaléka bízik Bidenben, szemben Trump 28 százalékos bizalmi indexével. Európában jelentős eltérések mutatkoznak a két politikus megítélésében, például Svédországban, Németországban, Lengyelországban és Hollandiában több mint 40 százalékpontos a különbség Biden javára.

Magyarországon azonban a helyzet eltérő: itt a válaszadók csupán 24 százaléka bízik Biden világpolitikai döntéseiben, míg Trump esetében ez az arány 37 százalék. Ez a 13 százalékpontos különbség a legnagyobb Trump javára a vizsgált 34 ország közül.

A felmérés szerint Biden globálisan jobban teljesít, de a 21 ország közül, ahol tavaly is voltak adatok, 14-ben romlott a megítélése. Az orosz-ukrán háború kezelésével kapcsolatban az európai válaszok vegyesek, de Magyarországon az emberek 73 százaléka ellenzi Biden lépéseit.

A megkérdezettek 54 százaléka pozitívan látja az Egyesült Államokat, Magyarországon ez az arány 52 százalék, ami kis mértékben, de javulást mutat az előző évhez képest. Az amerikai demokrácia állapotával kapcsolatban azonban szkeptikusabb a világkép: a válaszadók 40 százaléka szerint az amerikai demokrácia egykor példaértékű volt, de már nem az, és csak 21 százalék gondolja, hogy jelenleg is az.

Donald Trump megítélése a vizsgált országokban átlagosan alacsony, 28 százalék bízik benne, míg 69 százalék nem. Európában a magyarok bíznak leginkább Trumpban, de még itt is 60 százalék nem bízik benne. A kutatás szerint a jobboldaliak hajlamosabbak Trumpban bízni, és a férfiak között is magasabb a bizalom.

A Pew kutatói más világvezetők megítélését is vizsgálták, és kiderült, hogy Macron globális megítélése hasonló Bidenéhez, míg Hszi Csin-ping és Putyin iránti bizalom alacsonyabb. Magyarországon a magyarok a legkevésbé Bidenben és Macronban bíznak, Hszi és Putyin iránti bizalom pedig a második legmagasabb értéket éri el, de Trumpban bíznak a leginkább, Európában ez a legmagasabb arány. Putyin esetében a magyarok 21 százaléka bízik döntéseiben, ami jelentősen magasabb, mint például Svédországban vagy Lengyelországban.

A magyarok többsége azonban sem Joe Bidenben, sem Donald Trumpban nem bízik teljes mértékben. Érdekes módon, amikor egyenként kellett véleményezniük az amerikai elnök álláspontját különböző globális kérdésekben, mint például a klímaváltozás vagy a gázai háború, akkor Biden politikai tevékenységét kedvezőbben ítélték meg, egy 30 százalékos tetszési index kijött, különösen az elnök klímapolitikájáról (37%) voltak pozitív véleménnyel a magyarok.