Börtönbüntetés a Viníciust lemajmozó valenciai szurkolóknak

Három Valencia-szurkolót nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek és két évre eltiltottak a stadionok látogatásától, mert rasszista bekiabálásokkal illették Vinícius Juniort, a Real Madrid brazil labdarúgóját.

A tavaly májusi Valencia-Real Madrid mérkőzés során a hazai drukkerek egy csoportja lemajmozta és huhogással provokálták a fekete bőrű csatárt. Vinícius, aki korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy milyen rasszista megnyilvánulásoknak van kitéve a pályán, ezúttal sem hagyta szó nélkül a történteket. A játékos a meccs során ki is állították egy incidens után, amely során egy valenciai játékos fojtogatni kezdte őt, és a meccs után Instagramon is kiállt az őt ért rasszista támadások ellen. Akkor azt írta, szerinte a rasszizmus normálissá vált a spanyol bajnokságban, és a szervezők, a szövetség, valamint az ellenfelek sem tesznek ellene semmit.

Az eredeti tizenkét hónapos ítéletet végül nyolc hónapra mérsékelték, és a szurkolók ügyvédei hétfőn kérték a büntetés felfüggesztését, amelyre az ügyészség nem emelt kifogást. A bíró a felfüggesztésről később fog dönteni. A LaLiga vezetősége üdvözölte az ítéletet, amelyet példaértékűnek tartanak a spanyolországi rasszizmus elleni harcban.

Javier Tebas, a LaLiga elnöke szerint az ítélet jelentős lépés a rasszizmus elleni küzdelemben, és egyértelmű üzenetet küld azoknak, akik a stadionokban rasszista szándékkal jelennek meg. Tebas hangsúlyozta, hogy a LaLiga elkötelezett amellett, hogy azonosítsa és feljelentse a rasszista szurkolókat, és hogy a jövőben büntetőjogi következményekkel kell számolniuk.

A három rasszista szurkoló együttműködött a hatóságokkal, ami jó okuk is volt, mivel ellenkező esetben 12 hónap börtönt és 3 éves eltiltást kaptak volna. A büntetésüket valószínűleg nem kell majd leülniük, mivel Spanyolországban, ha nem visszaeső az elkövető, a két évnél alacsonyabb börtönnel járó, nem erőszakos bűncselekményeket jellemzően felfüggesztik.

A La Liga közlése szerint a három érintettet megfizettették a perköltségekkel és egy bocsánatkérő levelet is fel kellett olvasniuk Viníciusnak. A Valencia kitiltotta a rasszista szurkolókat a stadionjából, a brazil játékos pedig a Real Madrid segítségével pert indított, amelynek eredményeként sikerült elérnie, hogy a három szurkoló keményebb büntetést kapjon. Az elmúlt két idényben egyébként csak Viníciussal összefüggésben tizenhat ilyen esetet jelentettek.