Magyar Péter és Rónai Egon élő adásban történt vitája

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, és Rónai Egon között élénk vita alakult ki az ATV Egyenes Beszéd című műsorának élő adásában. Magyar Péter azzal vádolta meg a csatornát, hogy Németh Sándor, az ATV tulajdonosa befolyásolja a műsorkészítést, de Rónai ezt határozottan cáfolta. A vitában Rónai azt állította, hogy Magyar összesen hétszer szerepelt a műsorban, míg Magyar ezt tagadta, mondván, hogy március 28 és május 3 között egyetlen egyszer sem hívták meg.

A műsorvezető szerint Magyar összesen 51 alkalommal szerepelt az ATV-n, és többször is meghívták vitázni, de ő ezekre az invitálásokra nem válaszolt. Az adás során Rónai átnyújtott Magyar Péternek egy piros mappát, amely részletezte, hányszor számoltak be róla és hívták meg vendégnek, amit Magyar elutasított, mondván, hogy majd adás után átnézi ezeket. A vita hevében Magyar Péter felállt, levette magáról a mikroportot, elköszönt, majd kivonult az adásból.

Az ATV a történtek ellenére jelezte, hogy továbbra is szívesen látják Magyar Pétert a műsoraikban. Az ATV sajtóosztálya a Blikk megkeresésére reagálva kifejtette, hogy sajnálják Magyar reakcióját, de ennek ellenére, ahogy eddig, ezentúl is várják őt a műsorokban. Magyar a Facebookon reagált az eseményekre, ahol kritizálta a Fidesz házitelevízióját és a műsorvezetőt, továbbá azt javasolta, hogy mindenki kerülje el az ATV műsorait, mivel szerinte a csatorna propagandát közvetít és nem független. Rónai az elköszönés után üdvözletét tolmácsolta Németh Sándornak.

A politikai feszültség nem csillapodott, hiszen Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója, egy interjúban jellemtelen vesztesnek nevezte Magyar Pétert, emlékeztetve arra, hogy a politikus elvesztette a feleségét és a fiát is. Magyar Péter erre válaszul egy Facebook hozzászólásban reagált, amelyben arra kérte Menczert, hogy a gyerekeiről ne beszéljen, mivel ő sem szólal meg a Fidesz politikusainak magánéletéről.

Az ATV azóta nyilvánosságra hozta, hogy Magyar Pétert az utóbbi hónapokban legalább 18 alkalommal keresték, ezen belül az említett időszakon belül is kapott három megkeresést. A csatorna szerint a politikust telefonon és SMS-ben egyaránt próbálták elérni (gyakran a sajtósán keresztül), hogy menjen be az Egyenes Beszédbe vagy a csatorna Start című műsorába, de sok megkeresésre nem is kaptak reakciót tőle. Magyar Péter hét alkalommal szerepelt az ATV élő adásában március 13. óta, az Egyenes Beszédben a mostani adás előtt kétszer is volt: május 31-én, valamint június 7-én este, másfél nappal a választás előtt. Az ATV továbbá azt is megjegyezte, hogy április 20. óta (vagyis az utóbbi 51 napban) minden híradójukban napi szinten legalább kétszer foglalkoztak Magyar Péterrel vagy a Tisza Párttal.

Magyar Péter újabb támadást indított az ATV ellen, ahol személyeskedésbe ment át a csatorna munkatársaival szemben is, mivel nyilvánosságra hozta a vallási hovatartozásukat is (valamint az egyik szerkesztőről, Morvay Péterről közölte, hogy III/III-as ügynök volt a szocializmus idején). Morvay Péter reagált Magyar Péter posztjára, elismerve, hogy volt III/III-as ügynök, de hangsúlyozta, hogy 1987-ben nyilvánosságra hozta múltját és bocsánatot kért azoktól, akikről jelentett.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) alelnöke, Vicsek Ferenc Magyar Péter mellé állt, kritizálva az ATV-t, hogy a műsorvezető nem adáson kívül vitatta meg a problémát a politikussal. Somogyi Zoltán szociológus szerint Magyar Péter hibázott, amikor felállt és kivonult az adásból, és ez nem méltó egy jövőbeli miniszterelnöki szék esetleges várományosához. Hont András publicista pedig ironikusan reagált Magyar Péter listázására, felajánlva, hogy segít a faji regisztrálásban, mivel ő zsidó.